I serien om overdekningen av Israel-palestiner-konflikten kan vi ikke unngå å nevne Per A. Christiansens reportasje fra det «befridde» Gaza. Han har snakket med moren til Mohammad al-Durra, 12-åringen som ble drept under et israelsk kuleregn mens faren forsøkte å beskytte ham.

Christiansen fortier viktige sider ved storyen, og er på kanten til å bedrive uetterrettelig journalistikk.

Bildene av faren som forsøker å beskytte sønnen ble foto-ikoner og sterke symboler for palestinerne, som gjorde gutten til martyr.

Christiansens artikkel er intet å skrive hjem om: Vinklingen er negativ: Engstelse etter fem års sorg. Ingress: «- Det kan ikke fortsette slik, sier moren til ett av de første dødsofre under det palestinske opprøret som startet for fem år siden i dag.»

Men det moren egentlig sier er det stikk motsatte. På flere viktige punkter er Christiansen uetterrettelig.

Jeg kan ikke huske at jeg noensinne har vært så glad. Ikke bare jeg, men hele det palestinske folk, sier Amal om den israelske tilbaketrekningen. Så griper hun seg plutselig i det: – Men lykken er selvsagt ikke komplett. Jeg kan aldri bli så glad som jeg var før Muhammad døde.

Fredag er det fem år siden budskapet kom om at mann og sønn var havnet i ildlinjen. Den ikke fullt 12 år gamle Muhammad døde, faren ble så hardt såret at han fortsatt ikke har kunnet gjenoppta sitt virke som bygningsarbeider.

Nå sitter de igjen med åtte barn – fem gutter og tre jenter. To av dem, en gutt og en jente, er født etter Muhammads død. Gutten overtok selvsagt den avdøde storebrorens navn.

For ikke lenge siden sto et større intervju med faren i en av de store amerikanske avisene, som gir en helt annen historie enn Aftenpostens: Faren sier at det tok lang tid før han kom seg, han lå månedesvis på sykehus. Så ble han sendt rundt i verden som ambassadør for Saken. Familien har fått inn store beløp. De har bygget et stort flott hus. Faren har gått lei av politikk. Han er lei av utnyttelsen av sønnens død, og ønsker ikke å ha noe mer med politikk å gjøre. Unektelig et helt annet inntrykk enn Christiansen skaper. Han ønsker åpenbart å holde liv i mytene og begrunne hatet.

Some shunning the Palestinian hard stance