Kommentar

En ny studie viser at temperaturen i innlandsbyer i California kan stige med rundt 15 grader i slutten av århundret, hvis dagens energimønster fortsetter.

Under one of two scenarios, in which fossil fuel use continues at its present pace, the study determined that summertime high temperatures could increase by 15 degrees in some inland cities, putting their climate on par with that of Death Valley now. That scenario also foresaw a reduction of 73 percent to 90 percent in the snow pack in the Sierra Nevada, resulting in disrupted water supplies from the San Francisco Bay Area to the Central Valley.

Selv under et scenario hvor bruk av fornybar energi som sol og vind er økt betydelig, vil temperaturen stige med 5-6 grader. Alle vet at forskjellen på 30 og 36 graders varme er stor for mennesker – og alt levende.

En slik temperaturstigning vil ha store følger for det økonomiske livet. De 19 forskerne valgte California fordi staten driver stort med vin og frukt/grønnsaker, som er væravhengig. Blir det så varmt vil druene modne altfor fort og bli av dårligere kvalitet. Kuene vil også gi mindre melk. Snøene i Sierra Madre-fjellene vil forsvinne og dermed vann til kraftindustrien. Det er snakk om enorme tap.

California er blant verdens største land målt etter BNP. Faktisk det 5. største! Det var en av grunnene til at delstaten ble valgt.

De 19 forskerne kommer alle fra kjente universiteter og forskningsinstitusjoner. Studien ble finansiert av føderale og delstatlige myndigheter.


Several of the scientists warned against dismissing the findings as overstated. «We have been studying this for 30 years, and the conclusions are getting increasingly clear, and increasingly consistent,» said Dr. Stephen H. Schneider, a climate scientist at Stanford. He added, «We think this problem has too high a chance of happening and in negative incarnations for us to ignore it.»

Mest lest

Les også