Kommentar

Det kommer ikke som noen overraskelse at Iraks naboland anklages for å støtte terroren i Irak. Det er modig av den nye regjeringen å si det rett ut.

Vi formoder at Allawis regjering vet at den ikke har hverken lang tid eller mange sjanser. Den må trå til hvis den skal ha noen sjanse for å lykkes. Å henge ut nabolandene offentlig kan øke prisen for å støtte opprørerne.

Det er utenriksminister Hoshyar Zebari som i et intervju med Sunday Telegraph avslører at Irak har samlet etterretningsmateriale som dokumenterer støtten. Han sier ikke rett ut hvem det er, men underhåndene skinner det gjennom at det er Iran og Syria han sikter til.

Zebari sier de kommer til å legge frem materialet om noen dager. Han sier også at regjeringen hans ikke vil ha noe imot at USA bomber disse landene, hvis hjelpen ikke stanser. Han viser uttrykkelig til støtte på regjeringsnivå. Ellers driver hundrevis av Baath-medlemmer som har rømt til Syria en aktiv støtte med penger og frivillige til opprørerne inne i Irak.

Insurgents had benefited from financial support, logistical assistance and training from neighbouring government agencies, said Mr Zebari. Baghdad also believed that up to 10,000 foreign spies and undercover agents had infiltrated the country since last year’s war.

He even indicated that Iraq might not oppose attacks by American troops based in Iraq on neighbouring states if they were backing the insurgents.

«Since we started to look at the security situation, we have seen how foreign governments have been helping terrorists,» said Mr Zebari. «Why they are doing it we cannot say, but we know where the support is coming from. We have plans to put this before the public within days and it will have substantial impact.»

He said it was important for the new government to prove that it was in the «driving seat» in defending Iraqi security, despite the probable diplomatic fallout from such a step. Some neighbouring countries, he said, had written off the new Iraq, branding the prime minister, Ayad Allawi, and his ministers as American and British stooges.

Telegraph | News | New Iraq government accuses Iran and Syria of backing insurgents