Trump-administrasjonen setter all byggeaktivitet rundt Equinors havvindprosjekt Empire Wind på vent. Equinor bekrefter at byggingen stanses torsdag.

– Innenriksdepartementet, i samråd med handelsminister Howard Lutnick, pålegger umiddelbar stans i all byggeaktivitet på Empire Wind-prosjektet inntil videre gjennomgang av info som tyder på at Biden-administrasjonen hastet gjennom godkjenningen uten tilstrekkelige analyser, skriver USAs innenriksminister Doug Burgum på X.

En investering på 60 milliarder, som allerede er iverksatt, stanses dermed av president Donald Trump, ifølge TV2. Prosjektet ble godkjent av Biden-regimet i 2024.

– Vi vil ta kontakt direkte med byrået for havenergi og innenriksdepartementet for å forstå hvilke spørsmål de har rundt tillatelsene som allerede er gitt, sier informasjonsdirektør Sissel Rinde i Equinor til TV 2.

– Vi ønsker ikke å kommentere de potensielle konsekvensene før vi vet mer.

Equinor var informert før nyheten ble offentlig kjent.

– Å trekke tilbake lovlig gitte tillatelser og stanse igangsatte industriprosjekt er bare enda et eksempel på den usikkerhet og politiske risiko som nå skapes fra den nye administrasjonen, sier Ingvild Kjerkol (Ap), som leder Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Kjerkol og andre europeiske politikere må trolig venne seg til at subsidierte klimaprosjekter neppe vil overleve Trumps periode.

Også i USA reagerer politikere. New Yorks guvernør Kathy Hochul (D) sa ifølge New York Times at hun ville «kjempe mot denne avgjørelsen hele veien». Hun kalte ministerens trekk et «føderalt overtramp» som hun ikke ville tillate å bli stående.

På den første dagen av sin nye presidentperiode undertegnet president Trump en presidentordre som begrenset godkjenningen av havvindparker. Men Biden hadde altså allerede gitt Empire Wind alle tillatelsene de trengte for å komme i gang.

Næringsminister Cecilie Myrseth sier til TV 2 at de er i dialog med Equinor om saken.

– Og jeg vil vise til selskapet og de uttalelsene de har gitt om saken, sier Myrseth.

Trumps uttalte motstand mot vindturbiner som kilde til fornybar energi har blitt sett på som en alvorlig trussel av havvindindustrien, som allerede sliter med global inflasjon og problemer i leverandørkjeden.

Kritikken mot havvindindustri går blant annet ut på at de er skjemmende, og at de skader sjøpattedyr og den kommersielle fiskeindustrien. I tillegg krever industrien skyhøye energipriser for å være lønnsomme uten subsidier.

En rekke forsøk på å skape lønnsom havindustri har feilet grovt i Europa. Allikevel ble det nylig kjent at Esa godkjenner at regjeringen subsidierer Utsira Nord med 35 milliarder kroner.

 


Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.