Erna Solberg (H). Foto: Terje Pedersen / NTB

Høyre-leder Erna Solberg mener Iran med angrepet på Israel eskalerer en allerede spent situasjon i Midtøsten. Hun kaller angrepet ulovlig og farlig.

Mange har fordømt det iranske angrepet på Israel natt til søndag. Nå kommer også Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg på banen, og tar klart avstand fra det nokså omfattende rakett- og droneangrepet.

NTB melder om saken.

– Det er svært alvorlig og beklagelig at Iran har valgt å eskalere en allerede svært spent situasjon. De har gjort det i en tid regionen og situasjonen desperat trengte at alle utviste tilbakeholdenhet. Gjengjeldelsen var forventet, men er alvorlig. Angrepet er ulovlig og farlig. Derfor fordømmer vi Irans angrep mot Israel, sa Erna Solberg i sin tale til Høyres sentralstyre søndag ettermiddag.

Høyre-lederen mener at timene og dagene som kommer blir avgjørende for hele situasjonen i Midtøsten.

– Situasjonen er akkurat nå mer volatil og uforutsigbar enn på lenge. Vi oppfordrer alle parter til å utvise maksimal tilbakeholdenhet. Det er alle folk i alle land i Midtøsten som må betale prisen om dette nå eskalerer ytterligere. Vi håper sammen med mennesker i Midtøsten og i verden for øvrig, at dette ikke skal spinne ut av kontroll, sier Solberg.

Listhaug: – Regimets sanne ansikt

Tidligere har også FrP-leder Sylvi Listhaug kommet med en tilsvarende fordømmelse, ifølge NTB:

– Det iranske regimet viste i natt sitt sanne ansikt når de angrep Israel med kryssermissiler og droner, sier Fremskrittspartiets leder Sylvi Listhaug i en kommentar til NTB.

Hun bemerker at dette er de samme kreftene som forsyner Russland med våpen og i en årrekke har destabilisert Midtøsten gjennom støtte til terrororganisasjoner

Barth Eide: – Farligere enn noensinne

Nattens angrep mot Israel, utført av Iran, er et alvorlig tegn på at situasjonen kan eskalere kraftig, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.

– Jeg har vært urolig i seks måneder. Nå er det enda farligere, da vi for første gang har sett et angrep fra iransk jord mot israelsk jord, sier utenriksministeren om en eskalering av den anspente situasjonen i Midtøsten til NRK søndag morgen.

Les også: 

Irans angrep mot Israel avverget av luft­forsvar

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.