Hvert eneste år får i underkant av 4000 nordmenn lungekreft. Kreftformen er med det en av de vanligste og mest utbredte formene for kreft her til lands. 

Nå har en gruppe forskere fra blant annet universitetet i Oxford i Storbritannia, satt i gang utviklingen av det som omtales som en «banebrytende» lungekreftvaksine.

Vaksinen vil utvikles med den samme teknologien som ble brukt for å utvikle koronavaksinene, skriver TV 2.

– Teknologien som tok oss suksessfullt ut av pandemien, kan snart lede oss mot en fremtid hvor folk kan leve lengre og bedre liv, fri fra frykten for kreft, sier Michelle Mitchell i Cancer Reasearch UK til Sky News.

Forskning: Alle ferdigprodukter av rødt og hvitt kjøtt er sterkt kreftfremkallende

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sier til at lungekreft er den kreftformen som tar flest liv i Norge.

– Forskning på en slik lungekreftvaksine virker derfor svært lovende.

Stenstadvold Ross understreker imidlertid at forskningen er i et tidlig stadium.

– Så det er fortsatt stor usikkerhet om effekt. Vi vil følge med på utviklingen av denne vaksinen i håp om at den kan bedre overlevelsen for lungekreftpasienter, sier generalsekretæren.

De britiske forskerne understreker at det fortsatt er å unngå røyk som vil være den beste måte å redusere risikoen for lungekreft.

– Men vaksinen kan tilby et alternativ som kan forhindre at noen av de tidligste stadiene av kreft dukker opp i utgangspunktet, avslutter de.

 

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.