Norge har sagt ja til å delta i et militært romfartssamarbeid med USA, Storbritannia og Japan. Norge stiller Andøya til disposisjon. En tysk prøverakett vil om to uker være på vei nordover.

Forsvarsdepartementet sier rett ut at verdensrommet er en ny arena for krig.

Alle militærmakter ser nå på verdensrommet som en mulig ny front for krigføring og sikkerhetspolitisk overtak. I en pressemelding skriver Forsvarsdepartementet at målet med partnerskapet er å opprettholde handlefriheten i verdensrommet. (NTB)

Andøya Space er ettertraktet som utskytingsbase.

Anlegget Andøya Space skal bidra til at Forsvaret får satellittene de trenger til kommunikasjon og navigasjon, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Samarbeidet kalles Combined Space Operations (CSpO). I tillegg til Norge og stormaktene USA, Storbritannia og Japan inkluderer det også ledere fra land som Australia, Canada, Frankrike og Tyskland.

– Norge er nå invitert inn i et militært romfartssamarbeid med de store rom-landene som USA, Storbritannia og Japan. Det er en stor anerkjennelse. Og juvelen i kronen er Andøya Space, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG. (NTB)

Det er tyskerne som bygger oppskytingsrampen på Andøya.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.