De tre rettspsykiatriske sakkyndige i terrorsaken fra i fjor sommer, har ferdigstilt sine erklæringer om Zaniar Matapour.

– Vurderingen til to av de sakkyndiges taler for at Matapour var tilregnelig på handlingstidspunktet, mens den siste sakkyndige mener at Matapour har en diagnose som kan medføre utilregnelighet, skriver Oslo-politiet.

Politiadvokat Ingvild Myrold sier påtalemyndigheten tar med seg de sakkyndiges vurdering i det videre arbeidet.

– Vi venter først på at Den rettsmedisinske kommisjon skal komme med sin vurdering av erklæringen. Det er til slutt retten som skal ta stilling til spørsmålet om tilregnelighet i en hovedforhandling, sier Myrold til NRK.

Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for 15 av de fornærmede etter terrorangrepet 25. juni i fjor.

Han tror at det at Matapour har nektet å prate med politi og sakkyndige, har ført til at man nå er delt i vurderingen av tilregnelighet.

– Det at han nekter å snakke med politi og sakkyndige kan ha skapt en usikkerhet, sier Klomsæt.

Klomsæt synes også det tok for lang tid fra Matapour utførte angrepet, til han ble innlagt til tvungen observasjon i Bergen.

– Man skal observere og samtale med personer så nært opp til handlingen som mulig. Det skulle vært gjort omgående etter 25. juni 2022, sier Klomsæt.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.