Kinas president Xi Jinping og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har snakket sammen på telefon. Samtalen var lang og meningsfull, ifølge Zelenskyj.

– Jeg har hatt en lang og meningsfull telefonsamtale med president Xi Jinping, skriver Zelenskyj på Twitter.

– Jeg tror at denne samtalen, så vel som utnevnelsen av Ukrainas ambassadør til Kina, vil være en betydelig drivkraft i utviklingen av våre bilaterale relasjoner, skriver han videre. (NTB)

Nyheten ble først kjent gjennom kinesiske medier. CNN har også lagt ut sak.

China has claimed neutrality in the conflict between Ukraine and Russia, with Beijing calling for peace in the conflict. But it has also refused to condemn Russia’s invasion or make any public call for Russia to withdraw its troops.

Its officials have instead repeatedly said that the “legitimate” security concerns of all countries must be taken into account and accused NATO and the US of fueling the conflict.

Kina ønsker å spille rollen som fredsmegler og anklager samtidig Nato og USA for å ha vært medvirkende til å provosere fram konflikten som endte med en fullskala invasjon.

Zelenskyj har lenge ønsker en samtale med Xi. Kiev har vist tegn til at viljen til våpenhvile og fredsforhandlinger er økende, noe som kan forklares ved de høye dødstallene og ødeleggelsene landet har vært utsatt for i 14 måneder

Kinas president har et tilsynelatende godt forhold Russlands president Vladimir Putin, og de to har møtt hverandre ansikt til ansikt flere ganger det siste året.

Xi la fram en tolvpunktsplan for å om mulig skape en våpenhvile i Ukraina, men han kontaktet aldri Zelenskyj i den forbindelse.

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.