Sannsynligvis tatt av SS-mennene Bernhard Walter eller Ernst Hoffmann, sølvgelatinkopi i Yad Vashem, Jerusalem

Bildene i Auschwitz-albumet ble tatt i forbindelse med transporten av ungarske jøder til Auschwitz i perioden 5. mai til 9. juli 1944. Administrator for det hele var den notoriske SS-Obersturmbannführer Adolf Eichmann (1906-1962).

For å gjøre en lang historie kort – store tap på Østfronten, spesielt ved Stalingrad, bevirket at det ungarske Horthy-regimet vurderte å trekke seg ut av krigen, og inngå separatfred med de allierte. Dette medførte at Tyskland okkuperte Ungarn den 19. mars 1944. Rundt en halv million ungarske jøder ble samlet inn, blant annet av ungarske kollaboratører, og sendt til Auschwitz. Flesteparten overlevde ikke. Svært mange av de som overlevde utvelgelsen, døde ganske fort av mishandling, sykdommer eller underernæring.

Som kjent ble barn og eldre menn og kvinner sendt rett i gasskammeret, mens menn og kvinner som ble vurdert som arbeidsdyktige fikk en galgenfrist. (Tidligere, som det skjedde med de norske jødene, ble alle kvinner sendt rett i døden). Kvinner med barn ble bedt om å overlate barna til eldre slektninger om det var mulig.

Personene i bildet er med all sannsynlighet frasorterte kvinner og barn.

Alle stadier ved ankomst Auschwitz-Birkenau er dokumentert i albumet, bortsett fra gassing og krematorier.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.