Ukjent fotograf, sølvgelatinkopi i Yad Vashem, Jerusalem

De avbildede er partisaner i Goce Delchev-brigaden, deriblant de jødiske Estreja Ovadja (ytterst til høyre i annen rekke), Estreja (Stella) Levi, Jamila Kolonomos og Adela Faradji. Mere om denne gruppen kan vi lese hos Yad Vashem.

Monastir var det tyrkiske navn på det som nå er Bitola i Makedonia, der det inntil den 11. mars 1943 fantes en betydelig minoritet av sefardiske jøder. Den dagen ble de som ikke hadde klart å stikke seg vekk pågrepet, og de aller fleste ble sendt til utryddelsesleirene Auschwitz og Treblinka i Polen.

Om det jødiske nærvær i Makedonia kan vi lese hos Jewish Virtual Library.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂