Det er mye «hugging» når EU-lederne møtes. Merkel ønsker Juncker velkommen til regjeringens gjestebolig i Meseberg-palasset i Meseberg 10 april. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix

Erna Solberg er i Brussel i dag for å overtale EU til ikke å la Norge bli stående på utsiden hvis EU innfører toll på bestemte varer.

Men vel så interessant er opplysningen om at EU vurderer å innføre toll mot tredjeland fordi EU frykter at aluminium og stål vil bli dumpet på europeiske markeder.

Det EU frykter, er at utenlandske produsenter skal begynne å omdirigere varene sine til europeiske markeder fordi den nye ekstratollen på stål og aluminium i USA gjør det mindre lønnsomt å eksportere dit.

EU vurderer derfor å jekke sine egne tollsatser opp for å unngå at europeiske markeder oversvømmes av billig metall fra utlandet. (NTB)

Men dermed reagerer Brussel akkurat som USA. Hva er da den moralpolitiske forskjellen? Trump vil forsvare nasjonal produksjon av stål som en vital sikkerhetsoppgave, i tillegg til at det har kostet titusenvis av arbeidsplasser. Derfor tollen på aluminium og stål.

Nå frykter EU dumping av aluminium og stål på sitt marked og vurderer å innføre toll.

Hva er i så fall den politiske forskjellen på USA og EU? Hyller man «frihandel» så lenge det ikke går ut over en selv?