Kunstbilde

Halfdan Egedius (1877-1899)
Blyant på papir, 33,8 x 24,2 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Bildet er påført Bø i Telemarken. Halfdan Egedius, Colbjörnsens gade 15 – Xania (Christiania)

Portrettmodellen er Mari Halvorsdatter Eika (1873-1899), også kjent som Mari Clasen, datter av storbonde og stortingsmann (Venstre) Halvor Klasson Eika (1835-1911) fra Bø i Telemark. Det fortelles at de to unge skal ha hatt et godt øye til hverandre. men at forholdet ble vanskeliggjort av at Halfdan «bare» var kunstner, og dessuten fire år yngre enn Mari, som var storbondedatter (men ikke «odelsjente», hun hadde noen brødre. Og den gang gikk gutter foran jenter når det gjaldt odel).

Mindre enn ett år etter at bildet ble tegnet, hadde både kunstner og modell gått ut av tiden, Halfdan på grunn av en sopp-infeksjon, og Mari av tuberkulose. Det er ikke så mye vi vet om forholdet mellom Halfdan og Mari, men litt kan vi lese her og her.

Et ganske spesielt trekk ved Halfdan Egedius’ gjengivelser av Mari Clasen, er den nådeløshet de er utført med (en parallell til dette kan vi ane i Vilhelm Hammershøis mange portretter av sin livsledsager Ida). Her er det intet flatterende, romantiserende eller forskjønnende – men ut fra bevarte fotografier ser det ut til at de to damer var ganske vakre – Mari sogar litt av en skjønnhet.

Carte de visite i Telemark museum, tatt hos Marie Rosenland før 1898. Mari er iført telemarksbunad med beltestakk.

Marie Rosenland drev fotografisk atelier i både Skien, Porsgrunn og Brevik, i 1898 var hun aktiv i Bergen.

Les også

Les også