Fire filippinske FN-observatører ble tirsdag kidnappet av en syrisk opprørsgruppe. Det er andre gangen denne gruppen tar FN-folk som gisler.

Gruppen kaller seg Yarmouk Martyr-brigaden. Navnet tyder på at de er islamister.

Earlier this year, Syrian rebels operating near the Israel-Syria border captured a convoy of United Nations vehicles and held 21 Filipino UN employees. The men were eventually released, following pressure from the UN Security Council and secretary general.

The Yarmouk Martyrs Brigade, the same group responsible for the March abductions, said in a statement on their Facebook page that they were ”securing the UN people working in Wadi Yarmouk” following bombing by the Syrian army that endangered the peacekeepers.

UN Secretary-General Ban Ki-moon’s spokesperson said in a statement that the UN “strongly condemns the detention of four UNDOF peacekeepers by armed elements in the vicinity of Al Jamla… and calls for their immediate release.”

Kidnappingen skjer dagen etter at Carla del Ponto hevdet at det var opprørere som hadde benyttet giftgassen sarin utenfor Aleppo i mars.

http://www.timesofisrael.com/syrian-rebels-detain-un-peacekeepers-near-golan/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂