Beethovens tre første pianosonater (op. 2) ble utgitt i 1795. Året før hadde han tjent så mye på sine første pianotriosamling (op. 1) at han var økonomisk uavhengig i flere måneder. Men hvor lenge var Ludwig i paradis? Det var også på midten av 1790-tallet han begynte å merke at hørselen ikke fungerte som den skulle.

Den første pianosonaten i f-moll bærer tydelig preg av beundringen for Haydn, som sonaten er tilegnet. Men vi skal ikke så langt ut i første sats før vi hører de typiske romantiske beethovenismene – raske temposkift, hyppige vekslinger mellom dur og moll og en melankolsk undertone.

Vi hører Daniel Barenboim spille første sats. Han har spilt inn alle sonatene tre ganger, i tillegg til å ha fremført dem en rekke ganger under offentlige konsertserier. Dette opptaket høres ut til å være en studioinnspilling, men jeg klarer ikke å høre hvilken.