Nytt

Jimmy Carter kom onsdag i et munnhuggeri med sudanesisk politi som nektet ham å spasere inn i en by i Nord-Darfur for å møte flyktninger. De skulle ha møtt ham i World Food Program-leieren, men kom ikke. Carter ville oppsøke dem, men ble stoppet.

Carter er en av flere notabiliteter som besøker Sudan og Darfur. En annen er Richard Branson.

Most of the Darfur refugees appeared too frightened to speak to Carter’s team in Kabkabiya, a North Darfur town that has long been a stronghold of the pro-government janjaweed militia.

Branson said some refugees had slipped notes in his pockets. «We (are) still suffering from the war as our girls are being raped on a daily basis,» read one of the notes, translated from Arabic, that Branson handed to The Associated Press.

The note said that on Sept. 26, a group of girls had been raped, and a refugee had also been shot two days ago. Branson said it had been handed over by an ethnic African man.

I sør besøkte erkebiskop Desmond Tutu en flyktningeleir. Han sa det var en skam at African Union-styrken er så dårlig utstyrt at den ikke en gang kan evakuere sine sårede når de blir angrepet, slik det skjedde i Haskanita sist lørdag, men må tilkalle hjelp.

Carter gets into shouting match in Sudan