Nytt

rabei.osman.jpg

Til uken begynner århundrets rettssak i Spania: 29 menn av ulik nasjonalitet stilles for retten for terrorbombene 11. mars 2004. Begiveheten har sunket dypere inn i folks psyke og de krever svar.

Ikke minst alle som ble personlig berørt: med 191 døde og hele 1800 sårede kan antall berørte telles i titusener: slekt, venner, kolleger, naboer. For mange av de direkte berørte har ikke sårene leget. De har fått livene ødelagt og har måttet slutte å jobbe.

Etterforskerne tror ikke lenger det var den spanske kontigenten i Irak som var årsak. Planleggingen må ha begynt lenge før Irak-krigen var påtenkt. De tror heller det var et pålegg fra Osama bin Laden om å gjenerobre Andalus, maurernes rike i Spania. Hvis dette sannsynliggjøres kan det gjøre inntrykk på spanierne.

At the time, the public was convinced the attacks were related to the presence of Spanish troops in Iraq. Today, however, investigators argue that planning for the bombings began long before the war. The attacks, they maintain, were related more to exhortations from Osama Bin Laden to revive Al-Andalus, as Spain’s Muslim kingdom was known in the Middle Ages.

Spanierne har et behov for å vite: hva som motiverte dem, hvordan de tenkte.

For noen er rettssaken en stor belasting.

TEARS begin to well in the eyes of Eloy Moran, a retired civil servant, as he explains what happens when he sees a train. «I can’t control it, I start trembling, I go like this,» he says, wobbling his hands back and forth to show how they shake.
..
On the morning of March 11, 2004, Moran was on his way to work with no idea that his working life was over. As his train pulled into a station in central Madrid, several bombs in backpacks exploded, one of them mangling the carriage he was travelling in, along with its occupants.

«After that blast I did not want to open my eyes,» said Moran, 58. «I was afraid of being blind. Or of what I might see.»

He was lifted out of the carriage by a passer-by who has since become a good friend. «I had cuts, bruises and burns all over my body,» he recalled. «I lost my left eye. And the hearing in my left ear.»

The injury that put paid to his working life as an office administrator, however, was not physical. «My personality changed. I had a quick temper. I couldn’t concentrate. I couldn’t even read a newspaper.»

He was obliged to take early retirement. «I had to admit I was incapacitated,» he said. «It made me very sad. I liked my job very much.»


Madrid relives its train bomb horror

bilde: Rabei Osman, kalt «egypteren», som skal ha skrytt av at han organiserte M-11. Han ble tatt av italiensk politi og utlevert.