Kommentar

Det er historisk, og sier noe om at ondskapen ikke rygger tilbake for noe: KGB forsøkte å drepe paven ved høylys dag. Hvorfor bulgarske myndigheter har sittet på disse opplysningene så lenge, er en gåte. Kanskje sier det også noe om interne forhold.

Den italienske forhørsdommeren fulgte det bulgarske sporet, da det ble klart at drapsmannen Ali Agca hadde vært i Bulgaria mange ganger.

Italian judge Ferdinando Imposimato, who was in charge of the investigation at the time, told Italian radio on Monday he believed Agca had retracted initial confessions after being intimidated.

«I believe Agca initially said many true things, but then he tried to torpedo the trial after being threatened inside Rebibbia jail [in Rome] by Bulgarian and KGB secret agents, who got inside to make sure he would retract his allegations,» he said.

Attentatet foregikk i 1981. Man kan trekke visse paralleller til andre attentat: som Rafiq Hariri i Libanon. Det var opplagt at fingeren ville peke mot KGB. Det var Sovjet-imperiet som hadde motiv for å ta livet av en pave fra det fremste opposisjonslandet i Østblokken. Han kunne bli en farlig inspirator for resten av imperiet. Likevel turde KGB å sette planen ut i livet. Det sier kanskje noe om hvor mye som sto på spill.

Bulgarerne og østtyske Stasi skulle gjøre jobben. Nyheter om deres metoder i utlandet får for liten oppmerksomhet. F.eks. var det Stasi som drepte den svenske nyhetspresentøren for Aktuelt, Falck, som offisielt kjørte utenfor bryggen. DDR sendte altså ut agenter for å drepe en svensk TV-reporter som ble brysom.

Man rygget heller ikke tilbake for en pave.

Eller en ung jente, når man ville statuere et eksempel.

Judge Imposimato said he hoped the new developments would also help solve the case of Emanuela Orlandi, the daughter of a Vatican official, who was kidnapped as a teenager in 1983 and has never been found.

Many believe she was abducted to put pressure on Italy and the Vatican, and prevent them from revealing sensitive elements that had emerged during the inquiry.

Kanskje det burde føre til noen refleksjoner om politisk vold og hva man møter den med. Disse regimene kalkulerer med at ingen er istand til å regne med hvor langt de er villig til å gå.

Italy revisits plot to kill Pope