Hizbollah tapte sitt flertall i Libanons nasjonalforsamling ved valget nylig, og nå samler opposisjonen seg for å svekke bevegelsens innflytelse.

Et kristent parti med nære bånd til Saudi-Arabia fikk 18 mandater i den nye, sterkt splittede nasjonalsamlingen, og beiler nå til andre partier for å samle motstand mot Hizbollahs dominerende posisjon i Libanons politikk.

Leder Samir Gaegea i partiet Libanesiske styrker håper å lage en allianse med andre tradisjonelle maktgrupperinger som er imot Hizbollah, inkludert det kristne Kataeb-partiet og Det progressive sosialistpartiet til druserlederen Walid Jumblatt.

Minst 13 nye medlemmer av nasjonalforsamlingen som har sine røtter i protestbevegelsen i 2019, kan også inngå i alliansen, ifølge Gaegea.

– Vi er i det minste enige om behovet for å bygge en faktisk libanesisk stat, fri for korrupsjon, klientstyre, kvoter og private interesser, sier Gaegea.

– Alle strategiske beslutninger må nå tas av den libanesiske staten, og sikkerhet og militære spørsmål må håndteres utelukkende av den libanesiske hæren, sier han.

Stat i staten

Iran-støttende sjiamuslimske Hizbollah er en eneste militsen i Libanon som ikke avvæpnet seg etter borgerkrigen i landet fra 1975 til 1990. Den har lenge vært som en stat i staten og har i dag større militær kapasitet enn den libanesiske hæren.

Tilhengerne ser på Hizbollah som et bolverk mot Israel, som Libanons hær er for svak til å stå imot. Men organisasjonen står på terrorlista til USA og andre land.

Motstanderne sier den undergraver statens beslutninger om sikkerhet og utsetter Libanon for kostbare konflikter når Hizbollah utplasserer sine soldater og våpen i andre land i regionen, inkludert i Syria der Hizbollah aktivt støtter regimet til Bashar Assad.

– Ikke lenger akseptabelt

– Ingen andre må ha lov å bruke sine våpen i landet. Dette er ikke lenger akseptabelt, sier Gaegea i et intervju i sin bolig i Maarab utenfor Beirut.

– Ingen skulle ha lov å frakte raketter fra ett sted til et annet uten hærens kjennskap og tillatelse, sa Gaegea, som i valgkampen først og fremst fokuserte på avvæpning av Hizbollah og å framstå som bevegelsens fremste motstander.

Når mandatet til den nåværende nasjonalforsamlingen der Hizbollah med allierte, blant dem det kristne partiet til landets president Michel Aoun, har flertall, utløper, blir første oppgave å velge en ny president for forsamlingen.

Det er ventet at Nabih Berri, som har vært president siden 1992, blir gjenvalgt med stemmene til Hizbollah og sitt eget parti Amal, som sammen utgjør alle sjiamuslimske medlemmer av den nye nasjonalforsamlingen.

Fastlåst system

På grunn av sitt religiøse mangfold har Libanon tradisjonelt et system der landets president skal være kristen, statsministeren sunnimuslim og presidenten i nasjonalforsamlingen sjiamuslim.

Gaegea ber de nye lovgiverne legge opp til en ny vei framover ved å velge en parlamentspresident som jobber for statens suverenitet.

En annen hindring for den nye nasjonalforsamlingen er at det kan ta måneder å danne ny regjering, og Gaegea er imot en nasjonal enhetsregjering.

– Vi støtter en flertallsregjering som er effektiv og kan være enig om et samlet prosjekt, sier han.

Dyp økonomisk krise

Libanon står midt oppe i en dyp og dramatisk økonomisk krise som mange mener en korrupt og ineffektiv elite, som har styrt landet siden borgerkrigen, har skylden for.

Landet er rammet av tresifret inflasjon, dramatisk økt fattigdom og en valuta som kollapset etter at utenlandsgjelda ble misligholdt i 2020.

Situasjonen ble forverret av den enorme eksplosjonen som la deler av Beirut i ruiner, men som også ga ny energi til en voksende protestbevegelse mot den styrende eliten.

Stiller krav

Internasjonale donorer, blant dem Det internasjonale pengefondet IMF, har satt som betingelse for lån og bistand at det gjennomføres grunnleggende reformer, noe de siste regjeringene ikke har vært i stand til.

Fredag godkjente regjeringen imidlertid en plan for økonomisk gjenoppbygging, som en siste innsats før den blir en overgangsregjering etter valget.

Libanons allierte blant golfstatene har også holdt tilbake bistand som følge av en diplomatisk feide i fjor angående Hizbollahs økende innflytelse.

Saudi-Arabia og deres allierte har lenge arbeidet for at Hizbollah ekskluderes fra Libanons nasjonalforsamling og regjering ved å støtte Gaegea.

– Våre bånd til golfstatene blir gjenopprettet, og bistand fra golfstatene vil gradvis begynne å strømme tilbake igjen hvis det kan dannes en tillitvekkende regjering, sier Gaegea.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.