Sturla Ellingvåg hevder han er utsatt for en kanselleringskultur i akademia, blant annet fordi han er tilstede i ekkokamre. Han kritiserer også avvisningen av forskning på 4700 år gammel hodeskalle fra Finnmark.

Illustrasjonsfoto: Pixabay

Dette skriver Khrono i en artikkel om Ellingvåg, som returnerte til Norge i januar 2021 etter flere år som DNA-forsker i utlandet.

Sturla Ellingvåg er en norsk historiker som har jobbet med DNA- og historieforsking ved DNA-laben Geogenetics Centre, Københavns Universitet. Han har blant annet forsket på opphavet til Rollo av Normandie. Hensikten var fremst å finne ut om Rollo kunne være identisk med Gange-Rolv.

Han har gjennomført ekspedisjoner til Påskeøya, Marokko og Svartehavskysten finansiert ved å kombinere forskning og nysgjerrighet hos forskjellige investorer.

Han har en egen kanal på YouTube hvor han presenterer sine tanker rundt historien.

Ellingvåg mener han har blitt utsatt for kanselleringskulturen i Danmark, etter en konflikt med den profilerte danske professoren Eske Willerslev om vikinger. Weekendavisen har omtalt saken (bak mur).

Resultaterne af et seksårigt forskningsprojekt, hvor man havde undersøgt dna fra 442 forskellige personer fundet over hele Europa og i Grønland, viste nemlig, at den populære forestilling om den blonde viking ikke havde så meget på sig. Faktisk havde mange af dem brunt hår og var resultatet af et større genflow fra Asien og Sydeuropa.

Ellingvåg har fått avvist sitt seneste prosjekt, hvor han i samarbeid med professor Johannes Krause ved Max-Planck-Institut für Menschheitsgeschichte i Tyskland, invitert til å delta i flere forskningsprosjekter ved De Schreinerske Samlinger ved Universitetet i Oslo (UiO). En 4.700 år gammel hodeskalle skulle undersøkes. Men søknaden ble avvist, og prosjektet stanset av det offentlige oppnevnte Skjelettutvalget frarådet prosjektet utifra forskningsetiske hensyn.

Det store problemet er at hodeskallen kan ende opp med å utfordre tanken om at samer er urbefolkning. Dette temaet har skapt akademisk strid tidligere, og det er fortsatt vanlig å omtale samer som urbefolkning.

Selv Wikipedia omtaler dette:

Recent genetic studies have indicated that the two most frequent maternal lineages of the Sámi people are the haplogroups V (neolithic in Europe and not found in Finland 1500 years ago[167]) and U5b (ancient in Europe).

«The Y-chromosomal variety in the Saami is also consistent with their European ancestry. It suggests that the large genetic separation of the Saami from other Europeans is best explained by assuming that the Saami are descendants of a narrow, distinctive subset of Europeans.»[168] Y-chromosome haplogroup N-VL29 makes up 20%, came from Siberia 3500 years ago or more likely much later.

Ellingvåg avviser overfor Document at han var medsøker, han understreker at han kun var kritisk til skjelettutvalgets avskjed som virker å handle mer om følelser enn vitenskap.

Nå mener Ellingvåg at han blir utsatt for den samme kanselleringen i Norge som han mener han ble i Danmark.

Professor Svend Davanger ved UiO forteller til Khrono at han ble kontaktet og advart mot å samarbeide med Ellingvåg.

Av en eller annen grunn oppleves forskning på denne gamle hodeskallen problematisk. Det råder en frykt for at enkelte individers, gruppers og etnisiteters følelser kan bli krenket.

Ellingvåg beskyldes for å være høyreekstrem, etter at han skrev noen artikler for Resett helt i starten, og også en periode bidro som TV-vert nå noen spede forsøk på å få i gang faste TV-sendinger.

Willerslev kritiserte måten som Ellingvåg utla forskningsartikkelen på, og mente han var på linje med det white supremacists vil høre.

— Derfor spør man seg selv: Hva er det egentlig som driver dette? White supremacists vil ha det til at vikingene skal være genetisk rene skandinaver, det er velkjent, sa Willerslev.

Han anklaget også Ellingvåg for å være vitenskapelig uhederlig og politisk tendensiøs.

— Willerslev påsto at jeg kritiserte forskningen som jeg selv hadde vært med på, men jeg kritiserte omgangen hans med journalister og måten han snakket om funnene for å få oppslag på CNN. Jeg kritiserte også utspillet hans om vikingenes hårfarge, som var en spisset vinkling og unødvendig, sier Ellingvåg.

Willerslev angrep Ellingvåg fordi han hadde latt seg intervjue av YouTube-kanalen Survive The Jive, som han skriver at forbindes med «white supremacists». Dermed ble Ellingsvåg sparket ut av forskningsgruppen han hadde vært en del av sined 2011.

I tillegg fremheves det at Ellingvåg har vært med på en podkast med Mannegruppa Ottar. Å ha kontakt med folk som bryr seg om menns velferd er uhørt, i en tid hvor feminisme og Pride er obligatorisk.

Det er blant annet dette han hevder blir brukt mot han som forsker nå, sammen med konflikten med danske Eske Willerslev.

Historikeren synes det er trist å bli kritisert for slikt. Han vil at forskere skal engasjere seg i samfunnsdebatten, og komme seg ut av ekkokamrene. Samtidig tar han avstand fra Resett.

— Når det gjelder Resett, tok jeg avstand fra nettstedet da det ble for mye islamhat og personangrep. For fire år siden utviklet Resett seg i en annen retning enn det jeg ble forespeilet og jeg angrer på at jeg engasjerte meg der.

Det er også påstått att Ellingvåg har vært styremedlem i Hans Jørgen Lysglimts parti Alliansen, men NTB og NRK har slettet sine påstander om dette. Ellingvåg selv mener at navnet hans har blitt misbrukt, og avviser at han har hatt forbindelser til Alliansen. Han er nå medlem av Senterpartiet.

Rektor ved NTNU må gå av etter Eikrem-saken, krever to NTNU-professorer

Ble advart

Svend Davanger er professor i anatomi, og forteller at han ble advart mot Ellingvåg, blant annet av Anne Lene Melheim ved arkeologisk seksjon på Kulturhistorisk museum.

— Hun spurte meg om det var slik at Sturla Ellingvåg skulle forske hos oss, sier Davanger, som fram til nyttår var faglig leder ved De Schreinerske Samlinger ved Universitetet i Oslo.

– Hun spurte om jeg var klar over hans politiske standpunkter, henviste til at han hadde latt seg intervjue av Resett og at han vært i konflikt med den danske forskeren Eske Willerslev.

Hyller du Stalin og Pol Pot er din akademiske karriere trygg. Kommunister og sånn, det tolereres. Regjeringen inviterer Taliban til Norge for å «forhandle».

Men folk som er så høyreekstreme at de er medlemmer av Senterpartiet? De støtes ut fra dagens akademia.

DNA-forsker mener han er utsatt for svertekampanje 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.