Nobelkomiteens økonomiske vansker kan fremtvinge salg av Nobel-villaen på Frogner. Nå åpner Stortinget for å hjelpe instituttet ut av pengekrisen.

– Dette er et åpent signal om at vi vil finne en løsning, men på et trygt og avklart grunnlag, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Dagens Næringsliv.

Innen få år er komiteens egenkapital spist opp, og en mulig løsning er å selge den ærverdige og tradisjonsrike Nobel-villaen på Frogner, som kan være verdt over 100 millioner kroner. Den svenske Nobelstiftelsen har presset på for et salg.

Støre har fått Høyre, Sp, Venstre SV og KrF med på et initiativ som ønsker å finne en løsning på pengekrisen.

– Vi ønsker en full gjennomgang av den økonomiske situasjonen og se om muligheten for at andre kan bidra, som for eksempel Oslo kommune, sier Støre.

Saken er viktig på et prinsipielt nivå, mener stortingspresident Tone Trøen (H).

– Presidentskapet mener den nå har kommet inn i et godt spor slik vi har ønsket, med en åpen og offentlig debatt og basert på en henvendelse fra seks parlamentariske ledere. Vi har ikke vært interessert i en løsning underhånden, sier Trøen, som sier at situasjonen vil bli fulgt opp til høsten når Stortinget samles igjen etter sommerpausen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂