Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sammen med Palestinas utenriksminister Riad Malki. I januar skrev Malki et brev til Eriksen Søreide for å be Norge om en donasjon av vaksine mot covid-19 . Bildet er fra 2019. Foto: Heiko Junge / NTB

Palestina har skrevet til Norge for å be om en donasjon på noen hundre tusen vaksinedoser. Det er Norge ikke villig til å gi dem.

Det er i et brev datert 4. januar palestinernes utenriksminister Riad Malki kommer med forespørselen.

«Palestinas økonomiske ressurser er beskjedne for å være i stand til å stille nødvendig vaksine til rådighet. Derfor vil vi sette stor pris på deres bistand i denne saken ved å gi det palestinske folk en donasjon på noen hundre tusen vaksiner mot covid-19 fra Pfizer», skriver Malki i brevet, som er sendt til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Palestinernes håp, forklarer Malki videre, er at en slik donasjon skal gjøre det mulig å vaksinere risikogrupper, inkludert helsearbeidere og eldre, «så raskt som mulig».

Avslag

Utenriksdepartementet opplyser at Norge foreløpig ikke har kommet med noe formelt svar på forespørselen.

Men palestinerne kommer ikke til å få vaksinedosene de ber om. På nåværende tidspunkt er det nemlig ikke norsk politikk å donere vaksiner til spesifikke land.

I stedet ønsker Norge at vaksineringen av fattige land skal gå igjennom samarbeidsmekanismen Covax, som også Palestina er tilknyttet.

– Målet er flest mulige doser innenfor rammen av Covax-mekanismen, mest mulig enhetlig organisering og rask viderefordeling til lavest mulige transaksjonskostnader, sier statssekretær Aksel Jakobsen (KrF).

Han mener det er viktig at innsatsen samordnes internasjonalt.

Bekymret for sololøp

Det er flere grunner til at Norge ønsker å unngå donasjoner fra enkeltland.

Én grunn er at slike donasjoner reiser vanskelige juridiske spørsmål, deriblant om erstatningsplikt. Ifølge Jakobsen viser erfaringene fra vaksineringskampanjen mot svineinfluensa i 2010 at slike problemer kan være svært kompliserte og ressurskrevende å løse.

En tilleggsbekymring er at rike land gjerne favoriserer fattige land som de har spesielt nære bånd til. For eksempel har Portugal varslet at landet vil donere en andel av sine vaksinedoser til tidligere portugisiske kolonier.

UDs frykt er at dette skal resultere i sololøp, med en mindre effektiv internasjonal vaksinasjonskampanje som resultat.

Men regjeringen er åpen for å donere vaksine fra Norge så lenge det samordnes internasjonalt.

Første leveranse fra Covax

På palestinsk side er krisen bare blitt dypere siden Malki sendte sitt brev til Norge for ti uker siden. I dag meldes det om et helsevesen på bristepunktet og overfylte sykehus i flere palestinske byer.

Men onsdag ankom også den første vaksineleveransen fra Covax.

Forsendelsen består av 62.000 vaksinedoser, deriblant 38.000 Pfizer-doser og 24.000 AstraZeneca-doser. Men dosene fra AstraZeneca vil bli satt på lager mens Verdens helseorganisasjon (WHO) undersøker meldingene om blodpropper, melder internasjonale nyhetsbyråer.

Fra før har Israel stilt med 5.000 doser til palestinsk helsepersonell. Israel har også vaksinert 90.000 palestinere som arbeider i Israel eller i jødiske bosettinger på den okkuperte Vestbredden, og De forente arabiske emirater har sendt rundt 60.000 doser av den russiske Sputnik V-vaksinen til Gazastripen.

Israel har til sammenligning fullvaksinert hele 49,6 prosent av befolkningen.

I Norge har 451.308 personer fått minst én vaksinedose. Det utgjør snaut 8,4 prosent av befolkningen. Nærmere 4,8 prosent av befolkningen i Norge er fullvaksinert.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂