Rasområdet på Ask i Gjerdrum i Viken. Det kan gå lang tid før de siste 200 beboerne kan flytte tilbake. Foto: Jil Yngland / NTB

De siste 200 beboerne som bor nær raskanten i Gjerdrum, kan måtte vente i ett til to år før de kan flytte tilbake.

De fleste av de 200 som fortsatt vil være evakuert, bor i husene som er nord for skredområdet.

– Der må det først gjennomføres sikringstiltak før det er mulig, får NRK opplyst hos Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).

Sikring
Regionsjef Toril Hofshagen i NVE sier til NTB at NVE og rådgiverne må gjennomføre grunnundersøkelser i skredområdet de kommende ukene, for å få gode nok data til planlegging av nødvendige sikringstiltak.

– Grunnundersøkelser og prosjektering av sikringstiltakene må gjøres før man er klar til å sette i gang med anleggsmaskiner. Det er en ganske krevende planprosess, sier Hofshagen.

Snøsmelting
Det som haster aller først etter raset, er å sørge for en sikker vannhåndtering før snøsmeltingen. Flere bekker og elver som går gjennom områdene, må føres i nye løp og erosjonssikres. Selve skredområdet der politiet leter etter savnede, er allerede sikret mot vann, men det gjenstår arbeid videre i de store arealene med skredmasser.

I tillegg skal den bratte skredkanten på østsiden undersøkes og sikres og i tillegg skal selve skredområdet i nord sikres før man kan åpne opp for at flere av de evakuerte kan flytte trygt hjem.

600 tilbake
Mandag ble det klart at rundt 600 av de evakuerte beboerne etter skredet får flytte hjem igjen onsdag klokken 16.

Ti personer omkom i kvikkleireskredet som gikk natt til 30. desember i området Ask i Gjerdrum kommune i Viken, like ved Gardermoen. Ni bygg med i alt 31 boenheter og seks garasjehus ble tatt av skredet.

Føler seg utrygge
Beboere i Gjerdrum forteller om store sprekker i husene de nå flytter tilbake til. Flere sier de føler seg utrygge.

– Jeg synes kommunen har fraskrevet seg alt ansvar ved å stole på NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). Her får vi bare en melding om at området er friskmeldt, uten flere begrunnelser eller en rapport, sier Inge Hage til VG.

Hagen fikk se store sprekker flere steder i leiligheten sin da han fikk gå inn en time for å hente eiendeler i forrige uke.

Han er en av dem som bor i området nord for stedet som ble tatt av kvikkleireskredet 30. desember. Mandag fikk de 600 evakuerte beskjeden om at det er trygt igjen, og at de får lov til å flytte inn igjen på onsdag.

Regionsjef Toril Hofshagen i NVE sier at de er helt trygge på anbefalingen som er gitt til politiet, og at sprekkene absolutt ikke trenger å være tegn på skredfare.

a href=»https://www.documentforlag.no/produkt/mot-nasjonalt-sammenbrudd-norge-i-masseinnvandringens-tid/»>

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂