Bilde av bortførte gutter i Nigeria som dukket opp i en ny Boko Haram-video, videreformidlet av nyhetsbyrået Associated Press 17. desember 2020. Videoen viser en gruppe gutter som sitter under et tre og snakker til personen som filmer dem. Foto: AP/Scanpix.

Over 340 gutter som ble bortført i Nigeria i forrige uke, er satt fri, ifølge myndighetene i landet.

– Vi har i alle fall fått tilbake de fleste guttene, om ikke alle, sier guvernøren Aminu Bello Masari til statlig nigeriansk tv torsdag.

Masari er guvernør i delstaten Katsina, der guttene ble bortført fra en skole fredag i forrige uke. Den ytterliggående islamistgruppa Boko Haram har sagt at det var de som sto bak.

– Innen i morgen vil de få en helsesjekk. Så vil vi begynne å ordne det så de kan gjenforenes med familiene sine, sier guvernøren.

Overgitt til sikkerhetsstyrker

Opplysningene som myndighetene så langt har fått, tyder på at alle de bortførte guttene er kommet til rette. De er blitt overgitt til nigerianske sikkerhetsstyrker, ifølge Masari.

Også en nær medarbeider av Nigerias president Muhammadu Buharis, Bashir Ahmaad, opplyser at guttene ble frigitt torsdag.

En ikke navngitt kilde hevder imidlertid overfor nyhetsbyrået AFP at noen av guttene fortsatt holdes fanget. Kilden opplyser også at kidnapperne har klart å få utbetalt løsepenger.

Kriminelle fikk skylden

I etterkant av bortføringen har det vært uklart hvor mange gutter som var kidnappet. Mens nigerianske myndigheter har hevdet det var 333, har Boko Haram sagt at de tok 520 gutter.

Opprinnelig var det lokale kriminelle som fikk skylden for bortføringen. Senere erklærte Boko Haram at det var de som sto bak.

Tidligere torsdag offentliggjorde gruppa det de hevdet var et videoopptak av guttene. På opptaket sier en opprørt tenåring på engelsk at han er blant 520 elever som er tatt av gjengen til Abu Shekau – navnet til Boko Harams leder.

Klynget sammen

Tenåringen på videoen var omgitt av en stor gruppe gutter, noen av dem tilsynelatende svært unge, som satt klynget sammen under et tre.

Skolen der bortføringen skjedde, ligger flere hundre kilometer unna Boko Harams hovedsete nordøst i Nigeria.

Regjeringen i landet har opplyst at den har forhandlet med kidnapperne. Myndighetene ønsker å bedre sikkerheten ved skolene i Katsina både med bistand fra politiet og private sikkerhetsfirmaer.

Boko Haram sto også bak bortføringen av 276 jenter fra en skole i Chibok nord i Nigeria i 2014. Minst hundre av disse jentene er fortsatt savnet.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂