Kommentar

Kayleigh McEnany er ny pressetalskvinne i Det hvite hus. Det er en tøff jobb, men McEnany har vært med helt siden valgkampen i 2016 og vet hva hun går til. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Valgkampen i USA er i gang for fullt og mediene er Demokratenes viktigste instrument, nå som kandidaten deres er en senil gammel mann innelåst i en kjeller i Delaware.

Biden har nettopp dummet seg ut. Behovet for saker som setter Trump i et dårlig lys er stort.

Slik foregår det:

En overskrift fra NTB 23.06 heter:

Enkemann trygler Twitter om å slette Trumps «ondskapsfulle løgn»

Saken er oppsiktsvekkende. Joe Scarborough er leder for Morning Joe på MSNBC sammen med sin tredje kone Mika Brzezinski. De er svorne fiender av Trump. Det vet alle og Trump gir ikke ved dørene. Men det NTB er likevel av en karakter som får en til å lure på om det har rablet for Trump:

Donald Trump har på ny tvitret en konspirasjonsteori om at en av hans kritikere står bak drap. Twitter avviser kravet fra en enkemann om å slette meldingene.

USAs president spredte i helgen nok et grunnløst rykte til sine 80 millioner Twitter-følgere. Tirsdag mer enn antydet presidenten at programlederen Joe Scarborough, en av Trumps argeste kritikere i mediene, sto bak drap på sin praktikant i Florida 2001.

Trump har flere ganger forsøkt å implisere ham i dødsfallet, på tross av at Scarborough befant seg i Washington da praktikanten døde.

Her karakteriserer journalisten Solveig Svensen en tweet som «konspirasjonsteori» allerede i ingressen. Det er forhåndsdømming uten fremleggelse av dokumentasjon.

Slik fortsetter det: Trump presenterte «et grunnløst rykte». Journalisten driver prosedyre i stedet for å referere. Dette er blitt NTBs varemerke i alt som har med Trump å gjøre. Det er kjedelig, repeterende og verst av alt: NTB gir ikke Trump et minimun av fair behandling.

Et minstekrav er å presentere tweeten Trump sendte ut, slik at leserne selv kan vurdere om de grove påstandene har dekning:

Hva er dette? Det er Trump som bruker det middel han har til rådighet mot kobbelet av journalister som hver dag sprer løgner om ham. Dette er de samme journalistene som – i likhet med NTB – ikke har gjengitt og innrømmet av Russia collusion var en bløff for å ramme Trump. Hvis det er noe som fortjener betegnelsen konspirasjonsteori så er det denne.

Trump benytter derfor provokasjonens kunst. Han slår tilbake. Valget i 2016 viste at velgerne likte det. Nå gjør han det samme mot en overveldende mediemakt. Nylig kom han med et meget grovt angrep på Sleepy Joe.

Hva gjør Joe? Han er dum nok til å si at Twitter bør sensurere uriktige meninger, som påstander om at brevstemmer åpner for svindel eller at sønnen hans Hunter er korrupt.

Biden avslører dermed at han vil bruke sensur for å skjule sin egen families korrupsjon og Obama-administrasjonens.

Halvparten av velgerne tror at Obama iverksatte en politisk operasjon for å stanse Trump.

Det er denne maktkampen Trump forstår hvordan han skal vinne. Han appellerer til velgerne, ikke eliten i Washington. Han vet at når eliten går bananas er det han som får sympatien. Både fordi folk holder med the underdog og fordi de ikke liker korrupsjon og maktmisbruk.

Sjefen for Twitter, Jack Dorsey, ser ut som en blanding av en guttunge og rockestjerne. Han tror han kan fortelle velgerne hva de skal stemme. Da blir folk provosert.

Norge er ved å få samme type hyklerske liberale medier som er for å hente flest mulig migranter fra Sør-Europa, som alltid har plass til det liberale hylekoret, som alltid presenterer islam i et positivt lys, og som bakvasker Trump dag ut og dag inn.

Fullt kjør

Det ble fullt kjør mot den nye pressetalskvinnen, Kayleigh McEnany på tirsdagens pressekonferanse etter at New York Times hadde offentliggjort brevet som enkemannen hadde skrevet til Twitter med bønn/krav om at tweetene ble fjernet.

For the record: Scarborough var kongressmann for Republikanerne i 2001 og Lori Kaye var hans 28 år gamle assistent. Legen konstaterte hjertefeil og fall mot et skrivebord som dødsårsak. Hva mente Trump med sin insinuasjon ville pressen vite? En pressetalskvinne må alltid ha noe å svare, ellers er alternativet fullt tilbaketog. Trump stiller seg ikke i en posisjon hvor det siste alternativet blir påtvunget ham. Så hva hadde McEnany å anføre?  At Scarborough under et intervju i 2003 under spøkte med at han ville drepe sin assistent.

But McEnany said reporters should question Scarborough.

“It was Don Imus and Joe Scarborough that joked about killing an intern, joked and laughed about it,” McEnany replied, citing a conversation from 2003.

The Media Research Center unearthed clips of radio host Don Imus in 2003 joking about Scarborough leaving Congress because he had sex with his intern and “had to kill her.”

“Exactly, what’re you gonna do,” Scarborough replied with a laugh.

Holder det? Det er det vanskelig å vurdere fra Norge. Å spøke med drap når assistenten din døde lyder usmakelig. Trump er usedvanlig godt informert om kjendisenes gjøren og laden. Han har selv vært en av dem.

Det utrolige er at NTB overhodet ikke nevner kontekst, som er et spill om hvem som vinner opinionen, Scarboroughs historikk og bruk av studio som våpen mot Trump. Dette for å gi norsk publikum begreper om hva det handler om.

I stedet setter journalisten Solveig Svensen dette inn i et velkjent mønster: Det er typisk for Trumps oppførsel. Det underliggende spørsmål er: Hvor når kan vi bli kvitt ham?

Scarborough, som er programleder i «Morning Joe» på MSNBC-TV, har bedt presidenten om å slutte med de grunnløse anklagene.

Det siste forsøket på karakterdrap på Scarborough føyer seg inn i en rekke eksempler på at Trump sprer konspirasjonsteorier.

Mens koronapandemien krever stadig flere liv, USA rammes av økonomisk krise, og oppslutningen om Trump daler på meningsmålingene, refererer presidenten stadig til «Obamagate» og en påstått forbrytelse knyttet til forgjengeren.

I årevis før han ble valgt til president i 2016, var Trump blant de mest toneangivende stemmene i den såkalte «birther»-bevegelsen, som feilaktig hevdet at president Barack Obama ikke var født i USA.

NTB gjør ikke en gang et forsøk på å sitere. Fortellingen om den onde presidenten er opplest og vedtatt. Journalistene driver prosedyre i stedet for nyhetsreapportering.

Det gjør at virkelige begivenheter – som offentliggjøringen av avhørene bak lukkede dører i Kongressen – der Obamas toppfolk innrømmet at de aldri hadde sett «direkte bevis» på samrøre mellom Trump og russerne – ikke kommer til publikums kjennskap.

NTB er hovedleverandør av utenriksnyheter til norske redaksjoner. Det de har levert om Trump er så ensidig at det nå – under vekten av avsløringene om Obamagate – er redusert til søppeljournalistikk.

Norske velgere har ikke noe Fox News de kan se på hvis de går lei av CNN. De har bare Document.

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: