Sakset/Fra hofta

Fotografene er med, nå som i 2015. Bildene er maleriske. Men i stedet for stakkarer ser europeerne nå en invasjonshær. Bilde fra Pazarkule. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Jyllands-Postens korrespondent Marie Louise Albers befinner seg på den tyrkiske siden av grensen, i Pazarkule. Det er titusener av mennesker som har satt seg i bevegelse. De vet at Erdogan har åpnet porten til Europa.

»Vi kan lige nu se, hvordan folk er kommet gående på motorvejene, over broer og ned gennem marker for at komme ned til den græske grænse. Der er tale om tusindvis af mennesker,« siger Marie Louise Albers, som står midt i situationen.

Det er mennesker som har ventet i flere år på å komme seg inn i Europa. Nå har de fått sjansen.

»Vi møder folk fra Afghanistan, Iran, Irak, Bangladesh, Syrien. Det er en blanding af børnefamilier og unge mænd, men også gamle mennesker, som har samlet sig. Vi møder folk, som har boet i Tyrkiet i mange år, men som nu ser chancen for, at de kan krydse grænsen,« siger Jyllands-Postens korrespondent.

Spørsmålet er om Europas ledere lar Erdogan åpne porten til Europa. Hvis de viser samme passivitet som i 2015, er konsekvensene uoverskuelige.

Denne folkevandringen er ikke spontan, den er styrt av Erdogan. Øyenvitner forteller at tyrkisk politi presser migrantene mot grensen.

Øjenvidner berettede til græske medier, at det tyrkiske politi på den ene side pressede flygtningene i retning mod Grækenland, mens grækerne gik voldsomt til værks den anden vej for at forhindre indtrængen i landet.

Busser har hentet migranter til grensen.

Ifølge den britiske avis The Times sendte tyrkerne adskillige busser med flygtninge fra bl.a. Syrien, Afghanistan og Irak, der har opholdt sig omkring millionbyen Istanbul mod grænsen til Grækenland.

NATO-landet Tyrkia invaderer Europa via stedfortreder, det er situasjonen, og Merkel og Macron tør ikke konfrontere sultanen i Ankara.

Europeiske politikere tør ikke en gang se situasjonen i øynene, noe som er første bud hvis man vil avskrekke. Det er ikke Erdogan som skal stille et ultimatum, det er EU.

Erdogans mål er å vise Europas ubesluttsomhet og svakhet. Han tør handle, EU tør ikke en gang forsvare seg selv.

Hvis han lykkes, vil det egge flere til å trosse grensene.

Migrantene har vært et politisk våpen lenge. Nå ser vi det enda tydeligere.

 

Tyrkia: Nesten 80.000 migranter står på grensen

JP’s korrespondent på grænsen til Europa: Scenerne bringer minder om folkevandringen i 2015

Det som nå skjer i Europa, er presist beskrevet i Jean Raspails roman fra 1973:

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.