Tortellini i buljong. Foto: Biopresto / Wikimedia Commons.

Islamiseringen av Europa har rammet Italia mindre enn de fleste andre vest­europeiske land, men visse tegn i den retning kan øynes i støvel­landet også.

Fredag den 4. oktober feirer Bologna sin skyts­helgen St. Petronius, som var biskop i den nord­italienske byen i det femte århundre. Slik tradisjonen er i Italia, arrangeres det en folkefest, som for Bolognas vedkommende finner sted på Piazza Maggiore, rett fremfor byens katedral.

Under festen serveres den tradisjonelle retten tortellini – en regional spesialitet med mange hundre års historie, der fersk pasta fylles med blant annet skinke og mortadella. I år vil det imidlertid også bli tilbudt tortellini laget etter en annen oppskrift, som benytter kylling istedenfor svinekjøtt, skriver Bologna-avisen Il Resto del Carlino.

Ideen kommer fra Bolognas erkebiskop Matteo Zuppi, som om kort tid skal utnevnes til kardinal. En talsmann for erkebiskopen sier til avisen at dette alternativet gir alle sjansen til å smake på et av byens viktigste symboler, «også den som av religiøse eller helsemessige grunner ikke kan spise svinekjøtt».

I en meddelelse fra Associazione sfogline, et konsortium av pasta­produsenter som har laget oppskriften med kylling, heter det at denne passer også for «eldre personer som foretrekker å spise noe lett», skriver Il Fatto Quotidiano.

Mon dét. De eldre er ganske sikkert de minst villige til å gi avkall på den tradisjonelle oppskriften.

Det handler naturligvis om at Den katolske kirken er havnet på dialogkjøret med islam.

Men ironien ligger i tykke lag, ikke minst fordi feiringen finner sted rett ved St. Petronius-katedralen. Der finner man nemlig Giovanni da Modenas freske fra 1400-tallet, som skildrer Dantes beskrivelse av Muhammed i Den guddommelige komedie, der islams profet til evig tid skjæres fysisk i to av en smådjevel i helvete som straff for at han selv hadde sådd splid mens han levde

Kirken har lenge vært bevoktet i egenskap av terrormål, og den islamske staten (IS) planla i 2014 å angripe den.

Italia ville uansett ikke ha vært Italia hvis ikke erkebiskopens tortellini-vandalisme hadde avstedkommet hissig polemikk.

«Er dere oppmerksomme på at de forsøker å utslette historien og kulturen vår?» spør Lega-leder Matteo Salvini. Også lokale talspersoner for høyresiden ytrer seg svært kritisk, skriver Il Resto del Carlino.

Salvinis partifelle i regionen Emilia-Romagna, der Bologna er hovedstad, Lucia Borgonzoni, sier det er en skam at man ødelegger tortellini for å flørte med islam. Hun legger til:

«Dette er i alle fall ikke integrering. For meg er det en hån mot våre tradisjoner som ikke har noen ting med integrering å gjøre».

Borgonzoni får støtte av Galeazzo Bignami, som representerer Fratelli d’Italia (FdI):

«Respekten krever at den som kommer hit, også aksepterer de små lokale tradisjonene, ikke at lokalsamfunnet som tar imot vedkommende, gir avkall på dem. Den som oppgir identiteten i det små, vil en dag også gjøre det i det store.»

Bolognas borgermester Virginio Merola, som representerer Det demokratiske partiet (PD), svarer med å si at Salvini er en som lar folk drukne til havs, mens Borgonzoni er en som kanskje nylig har begynt å lese bøker.

Initiativet som erkebiskopen angivelig tok med sikte på å inkludere alle, ender med andre ord opp med å innynde seg islam og frastøte deler av den opprinnelige befolkningen.

Slik skapes altså en bitter strid. Fresken i Bolognas katedral forblir da også en påminnelse om at splid oppstår overalt hvor islam gjør sitt inntog.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂