Tsjekkias statsminister Andrej Babis. Foto: Katerina Sulova / CTK Photo / Scanpix.

I forbindelse med at den tsjekkiske politikeren Vera Jourova har fått fornyet tillit til EUs justis-, forbruker- og like­stillings­kommissær i den nye kommisjonen som skal ledes av Ursula von der Leyen, har Tsjekkias stats­minister og Jourovas parti­felle i ANO Andrej Babis gitt et intervju til Die Welt.

Den tyske avisen spør inn­lednings­vis den tsjekkiske stats­ministeren om han tror spenningene mellom den nye EU-kommisjonen og Visegrad-landene – Polen, Ungarn, Tsjekkia og Slovakia – vil bli færre enn tidligere.

Jourova vil arbeide for kommisjonen og ikke for den tsjekkiske regjeringen, sier Babis, som legger til at Tsjekkias forhold til Ursula von der Leyen er mye bedre enn til avtroppende kommisjons­president Jean-Claude Juncker. Den tsjekkiske stats­ministeren er optimistisk på vegne av V4-landene.

Die Welt: Det har ikke alltid gått så bra før. I 2017 innledet EU en straffe­prosess mot Polen. Kommer kommissær Jourova til å bruke klare ord mot regjeringen i Warszawa?

Andrej Babis: Det har hun gjort allerede.

Tsjekkias stats­minister stiller seg imidlertid solidarisk med Polen og Ungarn:

Polen og Ungarn er suverene land hvor det finner sted demo­kratiske valg. Internett blir ikke sensurert, og folk er ikke dumme. Hvis de ikke er fornøyd med regjeringene sine, kan de stemme dem bort. Hvis det virkelig er så ille i Polen, vil folk være de første til å forstå det.

Men det er helt andre spørsmål som står øverst på den europeiske dags­ordenen, mener Babis: Brexit, migrasjonen og Russland.

Siden 2015 har De spesielt kritisert Tysklands flyktning­politikk.

Ja, jeg er imot ulovlig innvandring. Smuglerne tar rundt 5000 dollar for en overfart. Og de smugler ikke bare mennesker, men også våpen og narkotika.

Tsjekkias stats­minister mener det behøves en kontant politikk, som også omfatter repatriering:

Hva foreslår De?

For det første må vi stanse smuglerne. Deretter må målet være at flyktningene drar hjem igjen. Ikke bare de som er i Tyrkia, men også de som er i Europa.

Babis er ikke over­raskende en hard motstander av å fordele migranter mellom EU-land:

Det finnes også politikere som snakker om slike tankeløse ting som kvoter for fordeling av flyktninger. De må forstå at vi har en annen holdning til denne saken. Jeg har gjort det klart helt fra starten av at vi ikke aksepterer kvoter.

Avisen gjør seg til EU-elitens talerør, men Babis svarer med å begrunne stand­punktet:

Kunne ikke migranter kommer til dere? Når alt kommer til alt, har unge tsjekkere emigrert lenge. Den demografiske situasjonen i landet Deres er vanskelig.

Enhver som kommer til Den tsjekkiske republikk, kommer på vår invitasjon. Vi ønsker utlendinger velkommen. Mer enn fem prosent av befolkningen vår er født i utlandet. Men det er vi som bestemmer hvem som kommer hit og hvem som ikke gjør det. Og det er for tiden ca. 60.000 arbeidere pr. år. Ja, vi trenger innvandring, men denne må kontrolleres. Det er vi som leter opp folk, ingen andre: ikke EU og slett ikke smuglere. For oss oppfattes ikke migrasjonen som et middel mot synkende befolkning, som i Vest-Europa.

Kvinner i Tsjekkia får i gjennomsnitt 1,7 barn, bemerker stats­ministeren. Han ønsker seg flere barne­fødsler.

Hvis unge mennesker hos oss ikke vil ha barn, gir vi ikke bare opp og sier til oss selv at vi kan kompensere med innvandringen.

Familier får allerede skatte­fordeler, sier Babis, men det er ikke nok: Det behøves flere barne­hage­plasser, og kvinner som ønsker å kombinere familie og krevende jobber, må få hjelp.

Hvordan kan man unngå å like en fyr som Andrej Babis?

En seriøs politikk til ivare­tagelse av egen befolkning kan umulig være noen hekse­kunst: Reduser inn­vandringen til et minimum, og hjelp egen befolkning med å stifte familie.

Til nesten alle politikerne i Vest-Europa er det bare å spørre: Hvad Djævelen nøler I efter?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂