Nytt

Eirik Lae Solberg (H) etter presentasjonen av budsjett­forslag for Oslo kommune 2020 og økonomi­plan 2020-2023 25. september 2019. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix.

Høyres listetopp i Oslo, Eirik Lae Solberg, sier at det har vært kontakt mellom partiet hans og MDG om et mulig byråds­samarbeid.

– Vi har tatt kontakt. Jeg håper MDG etter hvert innser at de har mest å hente hos oss. Vi står klare, sier Lae Solberg til Dagbladet.

Ifølge Dagbladet har MDG på sin side gjort det klart at de i første omgang vil snakke med Arbeider­partiet og SV, som de styrer Oslo sammen med i dag.

Håpet til Solberg er å danne en sentrum-høyre konstellasjon bestående av Høyre, MDG, Venstre, Sp og KrF. De fire partiene ville ha fått flertall med 31 av 59 plasser i bystyret.

Solberg er villig til å gå med på en rekke av MDGs krav for å få dem med på sin side, men sier at det ikke er aktuelt å øke bompenger for å kutte i kollektiv­prisene. Han vil heller ikke stanse utbyggingen av Røa­tunnellen eller nye E6 øst.

Listetoppen sier samtidig at Frp ikke er tiltenkt en plass i et eventuelt nytt byråd med Høyre og MDG.

– Det er nå en helt annen situasjon enn for fire år siden – et Høyre-, sentrum- og MDG-byråd er ikke lenger avhengig av Frp for å få flertall. En av MDGs viktigste begrunnelser for å velge venstre­sida for fire år siden, var at de ikke kunne samarbeide med et Oslo Frp som ikke tror på menneske­skapte klima­endringer. Nå kan MDG danne flertall med Høyre og sentrum, sier han.

(©NTB)