Nytt

Asle Toje. Foto: Privat.

– Det er ikke i Norges interesse med en plass i FNs sikkerhetsråd, sier forsker Asle Toje til Dagens Næringsliv. Utenriks­minister Ine Eriksen Søreide er uenig.

– Norge kan være uenig med USA, men vi kan ikke være opprørere i viktige spørsmål. Å ta plass i Sikkerhets­rådet er å be om bank hvis EU, Kina eller USA står i hvert sitt hjørne av bokseringen, sier utenriks­politisk forsker og kommentator Asle Toje til Dagens Næringsliv.

Toje mener politisk ledelse i Utenriks­departementet ikke har besvart det viktigste spørsmålet: Hva skal vi bruke plassen til?

– For små stater er det faktisk viktig å ikke ha noen mening i viktige spørsmål fordi det setter oss i en skvis mellom tunge aktører. I Sikkerhets­rådet er vi nødt til å ta stilling, sier Toje.

De samme spørsmålene stilles også av Dagens Næringslivs kilder i UD uten at de vil si det høyt, skriver avisen.

Utenriks­minister Ine Eriksen Søreide (H) avviser at FN er irrelevant og mener det absolutt er i Norges interesse å få en plass i Sikkerhets­rådet.

– Vi vil styrke inter­nasjonal rett, rette oppmerksomhet mot koblingen mellom klima­endring og konflikt og være tydelige på kvinner, fred og sikkerhet. Så ønsker vi å være løsnings­orienterte og pragmatiske, bidra til et mer åpent Sikkerhetsråd og reform av FN, sier hun.

(©NTB)

 
 

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her