Sakset/Fra hofta

Lan Marie Berg (tv) og Une Batsholm under MDGs valgkampåpning i forbindelse med kommunevalget 2019 i Oslo den 16. august 2019. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

Miljøpartiet de grønne (MDG) ønsker å utprøve borgerlønn i to av Oslos mest innvandrer­tette bydeler. Man kan spørre seg om de har fått hallusina­sjoner av de gode menings­målingene, men ingen av de store partiene er spesielt imponerte.

– Fattigdoms­felle, sier Høyre. – Fallitt­erklæring, lyder fra partiets koalisjons­kamerater i Arbeider­partiet.

Det er næringslivsavisen E24 som har lest Oslo MDGs valgprogram. På side 5 i det 44 sider lange programmet står følgende:

Utprøving av borgerlønn
En sikret grunn­inntekt som borgerlønn fjerner økonomisk utrygghet og bidrar til bedre helse. Med borgerlønn kan tid og krefter som før ble brukt til å ligge våken om nettene og lure på hvordan man skal betale husleien brukes til å bedre sin egen livssituasjon. Grunn­inntekten skal erstatte andre offentlige ytelser som blant annet dagpenger og arbeids­avklarings­penger. Vi vil ta initiativ overfor staten til å prøve ut borgerlønn i to bydeler i samarbeid med et forsknings­miljø og NAV.

MDGs talsmann Rauand Ismail kan overfor E24 ikke si hvor stor partiet mener borger­lønnen skal være, men de vet hvor de vil prøve det ut.

Partiet ønsker å ta initiativ overfor staten til å prøve ut borgerlønn i bydeler som for eksempel Alna og Gamle Oslo, der andelen av folk på arbeids­avklarings­penger (AAP) er størst. AAP er ment å sikre inntekt i perioder der sykdom eller skade fører til at man trenger hjelp fra NAV for å komme i jobb.

Til sammen bor det ca. 105.000 mennesker i disse to bydelene. Litt under halvparten (48.562) er innvandrere eller norskfødte med innvandrer­foreldre. Leserne kan jo selv se på Integrerings- og mangfolds­direktoratets statistikk­sider (IMDi) for henholdsvis Alna og Gamle Oslo, så vil de raskt skjønne at dette kan bli dyrt:

MDGs talsmann lar seg ikke dupere av at både Høyre og Ap ikke synes noe om forslaget:

– Det er et forhandlings­spørsmål. Vi har tross alt fått gjennom­slag for andre saker i bystyret som andre i utgangs­punktet har vært uenige i. Det er snodig om vi skal være så redde for å se om velferds­staten kan bli bedre.

MDG håper på støtte fra byråds­partner Ap og SV i Oslo, og ser ikke bort fra at Venstre kan gi støtte å få satt i gang prøve­prosjektet.

Men det vil ikke Venstres talsmann være med på:

– Vi mener det er altfor dyrt for Oslo å prøve ut, og vil gå på bekostning av viktige satsinger som bedre skole og kollektiv­tilbud, sier Haakon Riekeles, nestleder i Oslo Venstre til E24.

Spørs om disse advarslene fra H, Ap og V biter på velgerne i Oslo. Etter de siste menings­målingene å dømme, kan det synes som om det er fritt frem for hallusina­sjoner der i byen!

 

Vi i Document hallusinerer på ingen måte. Derimot kan lesing av Document bidra til en mer edruelig oppfatning av nyhetsbildet enn det fast inntak av hovedstrømsmedier og valgflesk gjør. Støtt oss gjerne!

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Les også

Les også