Nytt

Statsminister Erna Solberg på vei ut til fuglefjellet på Runde i båt den 2. august 2019. Solberg er på valgkampturné på Vestlandet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun vil ha slutt på at innvandrere går på sosial­hjelp fordi de ikke får seg jobb grunnet manglende norsk­ferdig­heter.

Solberg sier til VG at regjeringen vil sende forslaget om å ta sosial­stønad fra innvandrere som ikke lærer seg norsk, ut på høring.

– Norsk språk er nøkkelen inn i arbeids­livet og det norske samfunnet. Det kan ikke være slik at noen går år inn og år ut på sosial­hjelp fordi de ikke får seg jobb på grunn av manglende norsk­ferdig­heter. Da må vi gjøre noe med det, sier stats­ministeren til avisen.

Solberg sier regjeringen vil endre loven slik at de som har rett og plikt til introduksjons­programmet, der det gis språk­opplæring, men som etter gjennom­føringen fortsatt ikke kan godt nok norsk til å få seg jobb, må ta norskkurs for å få sosial­hjelp. De som ikke gjør det, kan miste hele eller deler av sin økonomiske støtte.

I første omgang vil dette gjelde asylsøkere og flyktninger under 30 år, men det kan gjelde flere alders­grupper etter hvert. Solberg sier at det likevel finnes unntak dersom det blir en uforholds­messig belastning for noen.

For innvandrere som har vært her i mange år, og som ikke er selvhjulpne på grunn av manglende norsk­ferdig­heter, sier stats­ministeren at de vil innføre en plikt for kommunene til å vurdere om det skal stilles krav om norskkurs.

(©NTB)

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her! Bestill før tirsdag, og motta et signert eksemplar.