Migranter i en gummibåt i Middelhavet er i ferd med å plukkes opp av den spanske NGO-en Proactiva Open Arms den 11. oktober 2018. Illustrasjonsfoto: Stringer / Reuters / Scanpix.

Hva kommer det av at saker som burde ha rystet en hel verdensdel, forbigås i nesten total stillhet? Er Europa paralysert allerede?

Den spanske storavisen El Mundo skrev tirsdag om en migrantbåt i Alboransjøen hvor menneskene ombord ble vitne til den ultimate grusomhet.

Om ettermiddagen den 5. juli la båten ut fra stranden i Kariat Arkmane i Marokko, ikke langt fra Nador, med 17 vest­afrikanere ombord. Da de kom inn i spansk territorial­farvann ved daggry morgenen etter, og den spanske rednings­tjenesten tok dem med til havnen i Almeria, var de 16 igjen. Hva var hendt med den forsvunne?

En av de unge mennene som hadde vært med på overfarten, fortalte det til en Røde Kors-medarbeider: Menneske­smugleren, Oumar Diallo fra Guinea, som hadde innkassert 2500 euro fra hver av passasjerene, oppdaget at en av dem hadde tatt noe juice fra ham, og reagerte med å kutte hodet av ham og kaste det overbord.

Den hodeløse kroppen ble siden liggende igjen i tre kvarter til skrekk og advarsel. De andre passasjerene skalv av frykt, men våget ikke engang å åpne munnen ved tanken på at de selv kunne bli neste offer.

Men så snart de var i land, var det noen som våget å fortelle historien til politiet, hvorpå Diallo ble arrestert.

Flere av passasjerene ombord sliter fremdeles med søvnløshet etter det som skjedde, og noen av dem har hatt behov for psykologisk hjelp.

Men flere andre migranter er blitt gale uten å ha bevitnet slike grusomheter, skriver El Mundo. Når drømmene om migrasjonen møter virkeligheten, mister folk hodet, forklarer en psykolog i Tanger. En mann fra Kamerun fortalte at en mor hadde kastet sitt eget spedbarn overbord under overfarten som et offer. De spesielle er at flere migranter tror at de må ofre en sjel i bytte mot overlevelsen.

Vi forstår hvorfor innvandrings­liberale europeiske medier er tilbake­holdne med å gjengi slike historier: De lever på drømmen om fler­kulturell harmoni. Men hvordan kan overtroiske afrikanere som er rede til å ofre egne barns liv, noen gang bli en harmonisk del av det europeiske samfunnet? Smuglerens grusomhet er dessuten ikke Europas skyld heller, og skyldtynget vil man gjerne være, helst på andres bekostning – det tar seg godt ut.

En psykolog i Spania forteller om lignende ting som kollegaen i Tanger, men legger til at forsøkene på å følge opp personene det gjelder, er forgjeves. Etter kort tid forsvinner de til Frankrike. Og noen av dem blir kanskje naboene dine litt senere.

En marokkansk menneske­retts­organisasjon sier til den spanske avisen at den allerede var kjent med at Oumar Diallo drev for brutal penge­utpressing av migranter, før han kuttet hodet av en av sine passasjerer. Diallo ble anmeldt til marokkansk politi en rekke ganger, men ble løslatt hver gang.

Samtidig har EU gitt Marokko 140 millioner euro for å styrke grense­kontrollen. Verden vil dels bedras, og dels ikke vite overhodet. Prisen for å holde seg så dårlig orientert, blir høy.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.