Justiskomiteen i det amerikanske Senatet holdt tirsdag en høring om Google og andre teknologi­selskapers manipulasjon av offentlig­heten, der et dominerende tema var hvordan denne går på politisk bekostning av konservative.

Anklagene mot Big Tech under høringen, ledet av Texas’ republikanske senator Ted Cruz, er velkjente: De store teknologi­selskapene har enorm makt, som de misbruker for eksempel ved å manipulere søke­resultater – uten hverken å bli avkrevd innsyn eller måtte stå til ansvar.

Offentlig­heten blir altså manipulert uten selv å forstå hva som foregår, og uten å kunne gjøre noe med det.

Det mest sensasjonelle vitnesbyrdet i så måte kom fra Harvard-psykologen Robert Epstein, tidligere redaktør av fagtids­skriftet Psychology Today, som kan sees i et utdrag av høringen som Breitbart har offentliggjort:

Den massive manipulasjonen som Google og andre driver med, er usynlig og påvirker under­bevisst­heten, sa Epstein, som la til at han med sine 40 års erfaring fra adferds­vitenskapen aldri hadde sett noe sterkere.

Det største demokratiske problemet er etter Epsteins oppfatning at teknologi­selskapene har muligheten til å påvirke millioner av velgere, og de står alle på Demokratenes side politisk, noe den respekterte vitenskaps­mannen finner dypt betenkelig, selv om han selv støttet Hillary Clinton under president­valg­kampen i USA i 2016. Jeg tror mer på demokratiet og på rett­ferdige valg enn jeg føler tilhørighet til kandidater eller partier, sa en patriotisk Epstein.

Epstein mistenker at Big Tech kommer til å gjøre hva de kan for å påvirke president­valget i 2020. Dersom alle selskapene støtter samme kandidat, kan de påvirke opp mot 15 millioner velgere uten å etterlate spor, hevdet han under høringen i Senatet. Facebook kan for eksempel bidra til dette ved å sende en påminnelse på valgdagen til brukere som de med stor grad av sikkerhet vet er demokrater, om at de må gå og stemme, sa Epstein.

Amerikanske politikere ser ut til å være langt mer på vakt enn sine europeiske kolleger mot den demokratiske trusselen som skyldes den enorme konsentrasjonen av makt som finnes hos noen få styrtrike personer i Silicon Valley.

Selv om engasjementet for USAs vedkommende er tverrpolitisk, er de konservative ivrigst. Det forklarer kanskje fraværet av bekymring i Vest-Europa, hvor det nesten ikke finnes virkelig konservative politikere igjen. Det politiske establishment i Vest-Europa står sammen med Big Tech.

Høringen i Senatets justiskomité sist tirsdag kan sees i sin helhet her.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.