Tegning: Karine Haaland.

I år ble nok en norsk politiker, Venstres Ola Elvestuen, nåværende statsråd i Klima- og Miljø­departementet, sikret en internasjonal toppstilling.

Den tidligere bartenderen og foto­modellen er nå president for FNs miljø­forsamling.

Elvestuens parti representerer under 128.000 velgere, 4,4 % av nesten tre millioner stemmer, og vaker rundt sperregrensen for mandat på Stortinget. For å sikre den borgerlige regjeringens posisjon, har partiet blitt tildelt en viktig stemme og innflytelse i regjeringen. Venstre er representert med hele tre statsråder i Erna Solbergs regjering.

Partiet Venstre og politikerne har fått en representasjon i rikspolitikken som ikke står i forhold til den andel velgere de representerer.

For Venstres politikere er plassen i regjeringen gull verdt. Slik den har vært for andre politikere – ofte fra partier like ubetydelige som Elvestuens – som f.eks. SVs Erik Solheim og KrFs Olav Kjørven.

Folk som representerer en marginal velgergruppe i samfunnet.

Det er ingen mangel på norske politikere som har hatt norsk rikspolitikk som et springbrett inn i en internasjonal karrière, og de som har stemt på dem og alle andre norske velgere, har vært underordnet viktigere internasjonale mål.

Vi trenger dem like lite som de trenger oss.

Det vi trenger er politikere som har samfunnsånd, og setter landet sitt og folket sitt først.

Det er ikke uten grunn at folk som Trump har appell.

I Norge idag finnes mange gode politikere på lokalplan, som er vant med å vise større evne til samarbeide med politikere fra alle partier omkring lokale forhold til beste for lokalbefolkningen, enn det mange rikspolitikere viser i forhold til landet sitt og landets befolkning.

Mens gode lokalpolitikere evner å samarbeide på tvers av partigrensene, og setter lokale saker høyt på dagsordenen, er rikspolitikerne mest opptatt av å krangle seg i mellom og utgyte hvem som er «uren» og hvem som er nobel og ren og et samarbeid verdig, og hvem som skal voteres ut fra maktens korridorer.

Og siktemålet er vidt og langt ute i horisonten, internasjonale mål og samarbeid med overnasjonale organer, noe deres egen internasjonale karrière vil – om en spiller kortene sine riktig – komme politikernes egne internasjonale karrièrer til gode.

Landet som valgte dem, veksles enkelt inn i en gammel toppstilling i FN og en flaske brus.

Jeg skulle ønske at det gikk an å skjære partitoppen av norsk politikk og hive den til havs, og få de mange gode hederlige lokalpolitikerne, de som bryr seg om landet sitt og menneskene som trodde på dem, inn i storting og regjering.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.