Carola Rackete (foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix) og parlamentet i Catalonia (foto: Generalitat de Catalunya / Wikimedia Commons).

Parlamentet i den selvstyrte spanske regionen Catalonia har enstemmig vedtatt å dele ut en æresmedalje til Carola Rackete, kapteinen på NGO-skipet «Sea Watch 3» som i slutten av juni la til kai med migranter uten lov på Lampedusa.

Samme æresbevisning går også til Oscar Camps, grunnleggeren av NGO-en Proactive Open Arms, som har medvirket til transport av migranter over Middelhavet – også i strid med anvisninger fra spanske myndigheter.

Det går frem av en melding fra det offisielle catalanske nyhetsbyrået Agència Catalana de Notícies (ACN), som er offentlig­gjort av den lokale allmenn­kringkasteren betevé i Barcelona.

Tildelingen skjer etter forslag fra parlaments­president Roger Torrent, som for begges vedkommende ønsket å fremheve deres «besluttsomhet i forsvaret av menneske­rettighetene».

Torrent kommenterer at æres­bevisningen er parlamentets stillingtagen i favør av flyktningers rettigheter og en aner­kjennelse av Camps’ og Racketes arbeid, i motsetning til de fleste statenes «medskyldige taushet».

Man kan ikke slå seg til ro med at tusenvis dør i Middelhavet, mener Torrent, som legger til at «vi har plikt til å handle».

Tildelingen vil finne sted rundt den 10. september.

Lokalmyndighetene i Paris besluttet nylig å gi byens høyeste fortjenstmedalje til Rackete av lignende grunner.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.