EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager under en pressekonferanse i Brussel den 24. juli 2019. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix.

EU-land i øst står fast på sitt nei til nederlandske Frans Timmermans som ny sjef for EU-kommisjonen. Det kan øke sjansene for danske Margrethe Vestager.

Tirsdag formiddag samlet europeiske ledere seg for å gjøre et nytt forsøk på å nå enighet om hvem som skal overta toppjobbene i Brussel når dagens lederskap går av.

Stats- og regjeringssjefene hadde egentlig planlagt å avgjøre saken søndag kveld, men måtte gi opp mandag formiddag etter forhandlinger 18 timer i strekk.

– Vi vil nå ta fatt på arbeidet med ny kreativitet, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på vei inn til tirsdagens møte.

Men skal enighet nås, må alle være villige til å bevege seg litt, advarte hun.

– Og da mener jeg alle.

Frans Timmermans. Stillbilde: divpolitics / YouTube.

Tyskland har sammen med Frankrike, Spania og Nederland foreslått en pakkeavtale der den nederlandske sosialdemokraten Frans Timmermans får posten som ny president for EU-kommisjonen. Men dette er en løsning som de fire såkalte Visegrad-landene i øst har nektet å godta.

– Timmermans er «no go», sa Tsjekkias statsminister Andrej Babis da han ankom.

Det kan øke sjansene for danske Margrethe Vestager, som har vært kandidat for den liberale partigruppen.

Diplomatkilder sier ifølge Politico at Vestager kan komme på bordet som et kompromissforslag hvis Timmermans blir blokkert.

(©NTB)