Denne torsdagen arrangeres det en fest ved Radisson Blu hotell på Alna i Oslo for å markere at det er 50 år siden de første «arbeidsinnvandrerne» fra Pakistan kom til Norge.

NTB har gitt arrangementet en fyldig forhåndsomtale, som ikke overraskende er et betydelig bidrag til hvitvaskingen av historien om de første pakistanske innvandrerne i Norge – et tema Document har behandlet fyldig tidligere.

Det er ikke så godt å si hvorfor akkurat 1969 er valgt som året da de første arbeidsinnvandrerne kom. Kanskje fordi den pakistanske innvandringen det året for første gang oversteg 100 personer?

Den første gruppen som skapte en viss oppmerksomhet i offentligheten, kom riktignok bare noen dager før starten på år 1969. Den 12. desember 1968 skriver VG:

En gruppe på 20–30 pakistanske statsborgere skaper i disse dager atskillig bryderi for de norske myndigheter. Det synes klarlagt at pakistanerne er kommet til Norge på falske premisser; nemlig at de er blitt forespeilet arbeid her i landet mot et slags «arbeidsformidlings-gebyr». Men vedkommende «agent» – som også er pakistaner – er forsvunnet til utlandet, sannsynligvis til England der Scotland Yard er koblet inn i jakten på ham.

Det handlet altså om svindel, og hvor egnet begrepet arbeidsinnvandring er om det som skjedde, gikk frem av den samme VG-saken:

Deres største problem i Norge er at det rett og slett ikke finnes arbeide for dem. Arbeidsmarkedet er for stramt, og dessuten kan de ikke andre språk enn sitt morsmål, og ingen av dem har noen som helst slags form for utdannelse.

Den store gruppen som kom i 1971, skapte siden overskrifter i pressen på grunn av alle problemene den avstedkom med mangel både på arbeid og boliger.

Pakistanere på Ekeberg Camping i Oslo i 1971. Foto: T. Skillestad / NTB / Scanpix.

Aamir Javed Sheikh, lokalpolitikeren for Oslo Høyre som åtte år gammel kom til Norge fra Pakistan i 1978, gir imidlertid en helt annen versjon av historien til NTB:

– De første dro fra Pakistan fordi Norge trengte arbeidskraft. De hadde ingen planer om å bosette seg i Norge, men etter hvert fikk de mulighet til familiegjenforening. Da barna begynte på skole, ble det vanskelig å flytte tilbake.

Det er ikke så lett å forstå hvorfor det gjøres så harde forsøk på å konstruere en slags skapelsesmyte for den pakistanske diasporaen i Norge som er så enkel å tilbakevise. Er det for smertefullt å erkjenne at fødselen til nasjonen i nasjonen skjedde som et resultat av kriminalitet og lureri?

Kanskje er dette det viktigste tegnet på at pakistanere i Norge i en viss forstand har integrert seg: De har lært seg å gjemme skjelettene i skapet og ikke snakke om dem, et fenomen Henrik Ibsen dissekerer i flere av de store dramaene som en gang i tiden gav nordmenn en smule ubehagelig selvinnsikt.

Det er naturligvis ikke noe galt i seg selv å feire, men er det virkelig nødvendig å omgi feiringen med så tykke lag av falskhet?

Nå sier han at de fleste norskpakistanere betrakter Norge som sitt hjemland. Og at de etterstreber norske verdier som likestilling, høyere utdannelse og fritt valg av ektefelle.

Sheikh vedgår imidlertid at dette ikke alltid har vært tilfellet.

– Enkelte førstegenerasjonsinnvandrere har ikke integrert seg like godt, men det er annerledes med andre- og tredjegenerasjons. Nå kan de fleste gifte seg med den man vil, mener Sheikh.

Virkelig? Og hvor er tallene som kan bekrefte denne mildest talt oppsiktsvekkende påstanden? Statistikk fra SSB viser at 84 prosent av etterkommerne etter pakistanske innvandrere som gifter seg, gjør det med noen som også har innvandringsbakgrunn.

Den mest nærliggende forklaringen på den andelen er at de fleste pakistanere presses sosialt til å velge en partner med samme bakgrunn. Men alternativet er heller ikke noe særlig hyggelig å tenke på, for hvis pakistanere som velger fritt, uhyre sjelden gifter seg med nordmenn, hva slags vits av en integrering er det Sheikh roser opp i skyene?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.