Gabriel Felbermayr. Foto: Institut für Weltwirtschaft (IfW).

Den tyske klimapolitikken er dyr, men hjelper ingenting, og kan til og med virke mot sin hensikt, sier en av Tysklands ledende økonomer i et intervju med Die Welt.

Gabriel Felbermayr, som tidligere var professor i økonomi ved Ludwig-Maximilians-universitetet i München og forsker ved Ifo-instituttet i samme by, har siden mars vært sjef for det prestisjetunge Institut für Weltwirtschaft (IfW) i Kiel.

På avisens spørsmål om hvordan den tyske klimapolitikken kan innvirke på utviklingen i Kina og Afrika, sier toppøkonomen:

Den tyske klimapolitikken gir for tiden få resultater. Den kan til og med virke mot sin hensikt. La meg gi et eksempel. Hvis vi gjør det dyrere å slippe ut CO2 her til lands, for eksempel ved skattlegging, så vil selskaper i Tyskland før eller senere ikke lenger kunne konkurrere internasjonalt. Stålverkene må stenge, og istedenfor å bruke tysk stål i husene, broene og maskinene våre, kjøper vi står fra Kina og Tyrkia. Og hvis det utenlandske stålet produseres mindre effektivt og med større CO2-utslipp enn i Tyskland, hjelper vi ikke klimaet, vi forverrer situasjonen.

Studier viser at landene som har undertegnet Kyoto-protokollen, riktignok produserer mindre CO2, men at CO2-avtrykket i disse landene ikke er blitt mindre

Klimapolitikken er også dyr, men hjelper overhodet ingenting.

Felbermayrs analyse reiser spørsmål som den grønne bevegelsen ikke har noen svar på.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.