Migranter som har krysset grensen til Mexico fra Guatemala og ønsker å ta seg videre til USA, går langs en vei i den mexicanske delstaten Chiapas den 5. juni 2019. Foto: Jose Torres / Reuters / Scanpix.

Den islamske staten (IS) skal ved minst én anledning ha forsøkt å smugle terrorister inn i USA via Mellom-Amerika med sikte på angripe amerikanske finans­institusjoner. Det har en canadisk-trinidadisk fremmedkriger som sitter i fengsel i Syria etter å ha overgitt seg, fortalt to amerikanske forskere ved International Center for the Study of Violent Extremism (ICSVE).

De to forskerne, Anne Speckhard og Ardian Shajkovci, som har viderebrakt informasjonen til FBI, skriver selv om saken i Homeland Security Today. Innsmuglingen skulle skje ved at terroristene infiltrerte migrasjonsstrømmen fra Mellom-Amerika til USA, sier Abu Henricki, som i mai snakket med de to i et syrisk fengsel.

Planen, som også skal ha tatt sikte på å involvere amerikanske islamister, gikk ifølge Henricki ut på å gjennomføre finansielle angrep mot USA for å lamme den amerikanske økonomien. Han går ikke i teknisk detalj om dette, også fordi andre personer, som nå kan være døde, skal ha vært hjernen bak det hele. Det han kan si, er at falske dokumenter er et av elementene, og at en av de med­sammen­svorne holder til i New Jersey, hvilket peker i retning av noe mer raffinert enn bombeangrep.

Det er plausibelt at IS ønsker å dra fordel av migrasjons­strømmen for å smugle terrorister inn i USA, gitt at dette allerede har skjedd i Europa, sier Speckhard til Fox News.

En amerikansk sikkerhets­ekspert skisserer hvordan finansielle angrep kan utføres:

Alex Hamerstone, the governance, risk, and practice lead at global security firm TrustedSec, told Fox News that it is not uncommon at all for criminal groups to use Americans to help facilitate their crimes and that it is far easier to do once inside the country of target.

“Even better, however, is to get someone inside the actual company to attack its network from behind the firewall. That is much easier to carry out than a cyber attack from outside of the network, and this type of ‘insider threat’ is a major problem already for US companies,” he explained. “An employee knows everything about his or her company, and what its strengths and weaknesses are. This type of person would be very effective at exploiting a corporate network and causing massive amounts of damage. What is really surprising is that terrorist groups have not already used US employees to attack their own companies.”

Utro tjenere kan altså utgjøre en stor sikkerhets­trussel. Men med falske papirer og ressurs­sterke med­sammen­svorne i USA kan man også tenke seg at noen infiltrerer en finans­institusjon ved å skaffe seg jobb der, for å anrette skade på et senere tidspunkt, hvor virksomhets­kritisk informasjon er blitt innhentet.

Hamerstone pointed out that terrorist groups like ISIS have been able to recruit Americans and people in the U.K. to go to their training camps, “so it wouldn’t be a huge stretch for them to get an American to get a job at a bank and then sabotage it.”

“Think about what an insider in IT aligned with terrorists could do,” he noted. “What’s really scary to think about is that an insider can do almost anything to a company. There are very few limits on the type of damage a rogue employee could cause.”

Spørsmålet er naturligvis om den den arresterte IS-terroristen snakker sant, eller om han serverer en skrøne med sikte på å bli behandlet penere av vestlige myndigheter i egenskap av en potensielt viktig kilde.

I sikkerhets­bransjen må man uansett tenke i scenarier, og det skisserte er åpenbart noe man må ta forholdsregler for å unngå.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.