Sakset/Fra hofta

Den som måtte ha trodd at de politiske endringene i Europa som følge av de siste årenes migrasjonsproblemer ville bidra til å skape et sunnere debattklima i Sverige, kunne mot slutten av uken som gikk konstatere at det svenske konformitetspresset på dette saksfeltet fremdeles er knusende.

Tidligere integreringsminister Nyamko Sabuni, som representerer Liberalerna (L) og deltar i den forestående kampen om ledervervet i partiet, gjorde seg allerede for mer enn ti år siden gjeldende som en modig stemme, blant annet med en kompromissløs holdning til kjønnslemlestelse av jenter.

Sabuni, som tolv år gammel kom til Sverige etter å ha blitt født i foreldrenes eksil i Burundi, har også vært truet på livet av islamister. Det er altså tale om en person man kan ha visse forventninger til.

I et intervju med Expressen torsdag gikk Sabuni hardt ut mot visjonen om det flerkulturelle samfunnet.

Hun sa blant annet at grunnløse asylsøkere skal forlate landet med én gang, og at det er naivt å ha generøse regler for familiegjenforening. Videre satte hun fingeren på problemet med etniske og kulturelle enklaver som lever isolert fra samfunnet.

Uttalelsene var ikke bare en manifestasjon av fornuft, men også et utspill i lederstriden i eget parti, der motstanderen, som etterfulgte henne som integreringsminister, står for en langt mer godfjottet linje, og utfallet kan få vidtrekkende konsekvenser:

Samtidigt går hon till hårt angrepp mot rivalen Erik Ullenhag och anklagar honom för att blunda för problemen i utsatta områden.

De senaste dagarna har en rad tunga företrädare i Liberalerna ställt sig bakom Nyamko Sabuni som ny partiledare för Liberalerna. Och om bara tre veckor kan hon ta över ledarskapet i ett av partierna bakom januariöverenskommelsen, som hela regeringen Löfven vilar på, och skaka om det politiska landskapet i Sverige.

Reaksjonene på intervjuet med Nyamko Sabuni lot ikke vente på seg.

Partifelle Johan Pehrson sa at flerkultur er positivt, og at han ikke helt kunne tro at Sabuni var imot mat, musikk og klær. Liberalere skal ikke bekjempe det flerkulturelle samfunnet, skrev Dagens Nyheter på lederplass. Sabuni er uegnet som partileder, skrev Eskilstuna-Kuriren på lederplass. Andre partifeller skrev et åpent brev der de uten å nevne Sabuni ved navn, men ikke etterlot tvil om at hun var adressaten, at «den som skyter fra hoften», kan skape usikkerhet – et avmålt kodespråk som betyr at Sabuni har tråkket i salaten og må ydmykes.

Fredag var Sabuni ferdig mørbanket. I en selfie-video på Facebook krøp hun til korset ved å si at intervjuet ikke gav et «fullstendig bilde» av hennes syn på migrasjonspolitikken og at uttalelser var blitt tatt ut av sin sammenheng.

Uttalelsene kan vanskelig anses som et tilbaketog. Expressen siterer henne fredag:

– Jag värnar asylrätten och jag värnar alla flyktingars möjlighet att återförenas med sina familjer, säger hon.

Sabuni väljer även att tona ned kritik hon riktade mot huvudmotståndaren Erik Ullenhag.

Den svenske forfatteren og journalisten Katerina Janouch er ikke imponert. I nettmagasinet hun selv driver, konkluderer hun at Sverige er de ryggradsløse politikernes land.

Så kan man sammanfatta Nyamko Sabunis senaste utspel i migrationsfrågan. Hon “backar” nu från sina sunda uttalanden. Häromdagen luftade Sabuni vettiga och verklighetsförankrade åsikter om vilken migrationspolitik som krävs för att få ordning på det svenska samhället. Men drevet som drogs igång så snart hon öppnat munnen och sa att mångkultur inte fungerar och att de utan asylskäl ska ut från Sverige, var som om hon begått en kriminell handling. Och Sabuni blev uppenbart skräckslagen för de läskiga journalisterna och pudlar därför omgående, i stor skala. Det är riktigt sorgligt att se.

Jo før partiet hennes går i graven, desto bedre, kommenterer Janouch.

Problemet stikker imidlertid dypere: Den svenske meningskorridoren er langt fra å være bare politikkens eller medienes skyld. Sverige er ille ute fordi svenskene ikke bare lar seg kue, men selv er med på å kue den som måtte si ting de innerst inne er enige i.

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her