Sigmar Gabriel taler under en sikkerhetskonferanse i Tel Aviv den 31. januar 2018. Foto: Amir Cohen / Reuters / Scanpix.

Etter det katastrofale resultatet for det tyske sosial­demokratiske partiet (SPD) ved EU-valget og de danske sosial­demokratenes seier ved folketings­valget, tar tidligere SPD-leder Sigmar Gabriel til orde for følge de danske sosial­demokratenes eksempel i migrasjons­politkkken.

SPD har ignorert virkeligheten og ikke tatt opp utfordringen med migrasjons­politikken, skriver Gabriel i Handelsblatt. Den tidligere SPD-lederen mener det er partiledelsen som har vegret seg for dette, ikke grunnplanet i partiet.

Die Welt skriver:

Det er særlig den strenge asyl­politikken til de danske sosial­demokratene Gabriel ser som et forbilde. «Alle forsøkene på å få flyktning­politikken til ikke å overbelaste integrerings­evnen har konsekvent blitt avvist av SPD», beklager han. I motsetning til sitt tyske søsterparti har de danske sosial­demokratene konsekvent tatt opp utfordingene med migrasjonen.

Ikke alle i SPD synes dette er en god idé: SPD-nestleder Ralf Stegner har twitret at prisen for de danske sosial­demokratenes suksess er at de har gått til høyre, og den prisen er etter Stegners oppfatning for høy.

Gabriel klassifiserer imidlertid ikke høyre–venstre etter migrasjons­politikken, og hans tilnærming til problem­stillingen er mer generell:

«Spørsmålet er hvordan vi i nasjonal­statene forholder oss til globaliseringen.»

Det dreier seg om å «gjenvinne kontroll». Kontroll over «egen stats territorium og kontroll med en finans­kapitalisme som har gått av hengslene».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.