Nytt

Högsta domstolens lokaler i Bondeska palatset på Gamla Stan i Stockholm. Foto: Tage Olsin / Wikimedia Commons.

Sveriges høyeste domstol har bestemt at en 33 år gammel mann fra Somalia som var blitt dømt til ett år og ti måneders fengsel for en voldtekt i juli 2018, ikke skal utvises fra Sverige, etter at to lavere rettsinstanser hadde dømt mannen til utvisning.

Domstolens begrunnelse er at somalieren, som kom til Sverige i 2010, har oppholdt seg i landet i mer enn fire år, skriver Expressen.

Både tingsrätten och hovrätten dömde den somaliske våldtäktsmannen till utvisning.

Nu har Högsta domstolen – med minsta möjliga marginal – beslutat att 33-åringen får stanna kvar i Sverige efter avtjänat fängelsestraff.

Landets høyeste domstol besluttet å behandle somalierens anke til tross for protester fra riksadvokaten. Resultatet ble lengre straff, men fortsatt opphold i Sverige.

På onsdagen meddelade man sin dom: Utvisningen mot 33-åringen rivs upp. Han får stanna i Sverige efter att han avtjänat ett fängelsestraff på två år och två månader för våldtäkt.

Somalieren var tidligere blitt straffedømt for narkotika- og trafikkforbrytelser, blant annet fyllekjøring, innen han begikk voldtekten i fjor sommer.

Ikke desto mindre bemerker høyesterett i sin kjennelse at det ikke finnes særskilte grunner til å utvise ham.

Dommerkollegiet var splittet, og utvisningen ble unngått med minste mulige margin, 3 mot 2, men det er ikke til hinder for at avgjørelsen får presedens.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Les også