Nytt

Spanias statsminister Pedro Sánchez avlegger stemme i det spanske parlamentsvalget i Pozuelo de Alarcon den 28. april 2019. Foto: Rafael Marchante / Reuters / Scanpix.

Ifølge en valgdagsmåling som Gad 3 har gjort for TVE, er sosialistpartiet PSOE blitt klart størst ved søndagens valg til ny nasjonalforsamling i Spania, med 28,1 prosent av stemmene.

Med det vil partileder og statsminister Pedro Sánchez’ mannskap få et sted mellom 116 og 121 av 350 mandater, skriver El Mundo. Dermed er PSOE klart styrket politisk.

Det liberal-konservative folkepartiet (PP) ser derimot ut til å ha gjort det verste valget i sin historie, og har ifølge målingen fått 17,8 prosent av stemmene, for slik å ende opp med 69–73 mandater.

PSOE vil trenge støtte fra Podemos, som ligger an til 42–45 mandater, men dette vil ikke være nok til å danne regjering. Sánchez må dermed søke støtte også hos ett eller flere mindre partier.

På høyresiden har Ciudadanos (Cs) ifølge målingen erobret 48–49 mandater med 14,4 prosent av stemmene, mens VOX ventes å få 36–38 mandater med 12,1 prosent – et noe bedre resultatet enn meningsmålingene tydet på. Analytikere peker på at den høye valgdeltagelsen kan ha vært til fordel for nettopp VOX.

PP, Cs og VOX er uansett lenger fra å oppnå flertall sammen enn venstresiden er. Det ligger med andre ord til rette for at PSOE vil bli sittende med makten, med mindre den politiske hestehandelen etter valget vil by på overraskelser.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.