Nytt

Illustrasjon: Dado Ruvic / Reuters / Scanpix.

Flere elever ved en ungdomsskole i Oslo har fortalt sine foreldre at de er blitt presset for penger på Snapchat og truet med vold i tilfelle manglende betaling. Det går frem av en reportasje som Tormod Strand og Svein Vestrum Olsson har gjort for NRK.

Utpressingen skal være organisert, og flere foreldre har anmeldt det hele politiet. Fortvilte barn er blitt truet til å gi fra seg tusenvis av kroner.

Utpressingen skal ha startet ved at guttene godtar en venneforespørsel på Snapchat. Foreldrene sier guttene vet de ikke skal godta venneforespørsler fra ukjente, men de fikk høre fra andre at om de ikke godtok denne venneforespørselen, så ville de blitt utsatt for grov vold. Deretter kom truslene om å betale.

– Min sønn sto imot ganske lenge, men gikk til slutt og hentet ut bursdagspengene, forteller en mor til NRK.

Politiet ser alvorlig på utpressingen, men etterforskningen kompliseres av at meldinger på Snapchat blir borte etter ti sekunder.

Det er rene mafiametoder som benyttes:

Barna ble delaktige i en form for pyramidespill for å unngå å havne i trøbbel, forteller en av foreldrene. De fikk redusert avdragene sine ved å angi andre. De skulle da også slippe å bli utsatt for vold. Foreldrene sier barna dermed følte at de hadde vært delaktige, og at det ble enda verre å melde ifra.

Personene som figurerer i politiets statistikker over ran og utpressing, er da også hardkokte:

Unge gjengangere under 18 år er registrert som gjerningsperson i 67 % av forholdene, men minst én gjenganger er registrert i 88 % av anmeldelsene.

Politioverbetjent Jan Erik Bresil i Oslo er åpenhjertig, men også politisk korrekt:

– Det er ikke til å underslå at mange av disse har en minoritetsbakgrunn. Hvis vi skal få gjort noe med denne typen kriminalitet, må vi snakke om fattigdomspolitikk, boligpolitikk og integrering, sier Bresil.

Kriminaliteten er altså ikke alltid den kriminelles ansvar. Hvis den kriminelle tilhører en bestemt gruppe, er det med ett politikken som er ansvarlig.

Oslo AUFs nestleder er bekymret for at minoritetsungdommers kriminalitet styrker fordommene mot minoritetsungdommer generelt:

Fawsi Warsame, nestleder i Oslo AUF, mener det er viktig at politiet slår ned på denne type kriminalitet, fordi det øker fordommene mot minoritetsungdommer.

Warsame nevner ikke ofrene eller tryggheten i det offentlige rom.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Les også