Nytt

Libanons president Michel Aoun og Russlands stedfortredende utenriksminister Mikhail Bogdanov passerer russiske æresvakter under en velkomstseremoni på Vnukovo-flyplassen utenfor Moskva den 25. mars 2019. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / Scanpix.

Den økonomiske situasjonen i Libanon risikerer innen kort tid å anspore syriske flyktninger i retning migrasjon til Europa, sa Libanons president Michel Aoun tirsdag til den russiske nasjonalforsamlingens president Vjatsjeslav Volodin, skriver det russiske nyhetsbyrået TASS:

«We have 500,000 Palestinian refugees and about 1.5 million Syrians. It is a high figure for our country,» Aoun stressed. «Europe is directly interested in solving the situation, as Syrian refugees staying in Lebanon are not satisfied with the economic situation in the country and new and new migrant waves to Europe will start soon.»

The Independents Beirut-korrespondent Richard Hall skriver at utsiktene til permanent bosetting av syrerne i Libanon skaper uro i landet.

Many fear the long-term settlement of such a large number of Syrians would upset the delicate sectarian balance in the country, where power is shared among its many religious sects.

Han bekrefter at den forverrede økonomien kan gjøre situasjonen mer presserende enn hittil:

In the past few years, economic issues that pre-date the Syrian crisis have become more pronounced – among them youth unemployment, inflation and one of the highest debt-to-GDP ratios in the world. In January, Moody’s ratings agency downgraded its credit rating for Lebanon, putting it on par with Gabon, Zambia, Iraq and Ukraine.

Men enn halvparten av syrerne i Libanon lever i ussel fattigdom, skriver Hall.

Flere har vendt tilbake til Syria den senere tiden, mens mindre antall har prøvd seg på illegal migrasjon til Europa.

Michel Aouns utspill kan naturligvis lett tolkes som en dårlig skjult anmodning om mer penger fra Europa for å hjelpe både Libanon og de syriske flyktningene der økonomisk med sikte på å unngå den potensielle migrasjonsbølgen den libanesiske presidenten skisserer.

Libanon ser ellers ut til å utvikle et nærmere forhold til Russland. Det Aoun sier, blir dermed også å fortolke i en geopolitisk sammenheng.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.