Nytt

«Migrasjon er uunngåelig, nødvendig og ønskelig», heter det i en video fra International Organization for Migration (IOM), som er en del av FN. Stillbilde: YouTube.

I forbindelse med stadfestingen av FNs migrasjonsavtale Global Compact for Migration i Marrakesh i desember 2018 het det flere ganger fra avtalens tilhengere at den ikke skulle være rettslig bindende for statene som gav sin tilslutning til den.

Avtalens kritikere fremholdt ikke desto mindre at dens innhold etterhvert ville bli forpliktende ad omveier. Nå ser denne mistanken ut til å være styrket hos flere av de kritiske.

Østerrikes utenriksminister Karin Kneissl har med forundring lest en sakkyndig uttalelse fra EU-kommisjonens juridiske avdeling som fremmer en annen oppfatning om den manglende bindingen som hittil er blitt meddelt, skriver Kronen Zeitung.

Den sakkyndige uttalelsen fra EU av 1. februar viser at deler av migrasjonspakten kan bli erklært som bindende.

Kneissl, som allerede har skrevet om saken til den østerrikske EU-kommissær Johannes Hahn, sier at resolusjoner fra FNs hovedforsamling ikke kan erklæres som bindende, ei heller delvis.

Hahn sier at det hele er «storm i vannglass». Men Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto er ikke overbevist om det. Han beskylder EU-kommisjonen for å arbeide i det skjulte for at pakten skal bli bindende for alle EU-land, og har i den forbindelse snakket om hemmelige dokumenter fra EU-kommisjonen.

Østerrike og Ungarn har begge sagt nei til FNs migrasjonspakt, i likhet med de øvrige EU-landene Polen, Tsjekkia, Slovakia, Estland, Latvia, Italia og Bulgaria, samt Sveits, USA, Israel, Australia, Brasil og Chile.

 

Støtt Document

Sett gjerne opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller bidra med et enkeltbeløp:
kr

Vårt kontonummer er 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.