Stillbilde: ABC News (Australia) / YouTube.

Cambridge University har trukket tilbake en invitasjon av den canadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson til et to måneder langt forskningsopphold ved universitetets teologiske fakultet, melder britiske medier.

Den konservative akademikeren, som har gjort stor suksess med videoforelesninger, bokutgivelse og offentlige opptredener, ble for alvor offentlig kjent i 2016. Da tok han til motmæle mot skarp kritikk for at han nektet å la seg beordre til å omtale transseksuelle med andre pronomener enn «he» eller «she». Peterson har siden gått til felts mot den politiske korrektheten i akademia og andre steder en rekke ganger.

Peterson er blitt møtt med protester både blant studenter og det akademiske personalet ved Cambridge i forbindelse med invitasjonen, opplyser The Telegraph.

He was due to take part in a two month academic fellowship at the Faculty of Divinity, planning to run around ten public lectures on the Bible, which would be a continuation of his work at the University of Toronto.

Academics and the student union publicly protested his appointment, with lecturer Priyamvada Gopal sarcastically tweeting: » Jordan Peterson to be my colleague later this year? So EXCITED. So much to learn, so much wisdom to glean. Well done, Cambridge, no better way to signal our commitment to diversity and decolonization.»

PhD student Lieske Huits tweeted: «Enraged and disappointed with @Cambridge_Uni that Jordan Peterson has been given a visiting fellowship. Such hatemongering shouldn’t be given a place at our University.»

Få timer etter proteststormen mot Petersons planlagte besøk ved Cambridge, kunngjorde universitetsledelsen at invitasjonen til forskningsoppholdet var blitt tilbakekalt.

Jordan Peterson og Roger Scruton samtalte om det transcendente nettopp i Cambridge sist november, hvor de ble introdusert som «to av de fremste intellektuelle i vår tid» av Douglas Hedley, som selv er professor ved universitetet der.

Den politiske aktivismen som lenge har gjort seg gjeldende ved amerikanske universiteter, ser ut til å ha nådd tilsvarende høyder også i Storbritannia.

Universitetene vender seg i økende grad mot kulturen som skapte dem, for slik å holde denne kulturen unna de unge, skrev Scruton i en artikkel med tittelen «The end of the university» i First Things i april 2015. Scruton ble selv skviset ut av akademia i Storbritannia etter at han i 1985 gav ut boken «Thinkers of the New Left». Forfatteren utgav en oppdatert bok over samme tema i 2015, som er utgitt på norsk av Document Forlag.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!