Tavle

Jan Arild Snoen. Stillbilde: Aktuellbladene / YouTube.

Røyken har knapt lagt seg i Christchurch innen Minervas Jan Arild Snoen er på krigsstien mot de verbale reaksjonene på terrorangrepet der fra folk i kommentarfeltene hos Document og Resett, som Snoen kaller «ytre høyre».

Det gjøres i varierende grad forsøk på å holde ekstremistiske standpunkter borte fra kommentarfeltene. Men det er ingen av eksemplene Snoen viser, som ikke kunne ha kommet fra helt vanlige mennesker uten noen tendenser til ekstrem ideologi, selv om ikke alt er like klokt.

Fra sin prekestol skriver hypermoralisten:

Et budskap som går igjen er: Slik går det, når dere slipper muslimene inn og ikke lytter til folket.

Kanskje det kunne være en idé å slutte å spre hat mot muslimene? Kanskje det ville føre til mindre terror?

Ja, kanskje vi kunne trylle bort sammenstøtet mellom sivilisasjoner med å sensurere slike ytringer? Snoens tese er at historien ikke ville ha gått sin gang hvis det ikke var for kommentarfeltene.

Vanlige ytringer fra vanlige folk er angivelig problemet.

Man vet ikke helt hvor man skal begynne for å rydde opp i en slik forvirring. Snoen aner nok selv at ordene hans ikke har all verdens vekt.

Han må nok også bare belage seg på at ordskiftet uunngåelig blir hardere i årene fremover. I et land som Israel har det politiske ordskiftet lenge vært adskillig hardere enn hos oss. De som ikke har altfor tungt for det, innser stadig klarere at Israel er oss.

Men harde ytringer kommer til å bli et luksusproblem. I Israel ble statsminister Yitzhak Rabin myrdet i 1995 som følge av en politisk konflikt som er beslektet med den det norske samfunnet er i ferd med å mekke i hop. For Snoen er problemet at noen sier dette i klartekst.

Og la oss nå endelig få IS-terrorister og brudene deres hjem. De herjer i det minste ikke i kommentarfeltene.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!