Tavle

Frivillige redningsmannskaper fra Israel undersøker restene etter Ethiopian Airlines’ flyvning ET 302, som krasjet ikke langt fra Addis Abeba den 12. mars 2019. Foto: Baz Ratner / Reuters / Scanpix.

NRK har ekstrasending i forbindelse med at Norwegian har satt sine 18 flymaskiner av typen Boeing 737 MAX 8 på bakken inntil videre. Temaet er også høyt oppe i andre toneangivende medier.

Det er naturligvis ikke sånn at flysikkerhet er uviktig, men er dette varsomhetstiltaket virkelig noe som fortjener den vegg til vegg-dekningen det får?

Flysikkerheten er blant de tingene som må sies å være ganske bra på stell i dagens verden. Ulykkesfrekvensen har gått kraftig ned de siste tiårene, og det finner nå sted millioner av flyvninger mellom hver dødsulykke.

Man kunne ta seg i å drømme om at den generelle styringen med landet var gjenstand for den samme nitide granskningen som flysikkerheten.

I stedet ser man hang-ups på enkelte ting som ikke er så kritiske i den store sammenhengen.

Folkehelse, som selvsagt heller ikke er uviktig, er et annet tema hvor man fra tid til annen ser bred dekning, foruten svært detaljerte og opphissede diskusjoner.

Individuelle helseproblemer kan riktignok være altoppslukende for dem de rammer, men saken er ikke desto mindre at også folkehelsen er ganske bra på stell. Gjennomsnittsalderen er høy, dødeligheten er lav, det er fantastisk hvilke sykdommer som kureres, og adekvate kunnskaper om sunn livsstil har i praksis nådd hele befolkningen.

Helt andre temaer burde ha i det hele tatt ha større allmenn interesse.

Om et eksistensielt tema som f.eks. den ti år lange trenden med synkende fruktbarhet i Norge, som har konsekvenser for hele befolkningen, er imidlertid det ingen vegg til vegg-dekning.

Kanskje det ved nærmere ettertanke er noe galt med den mentale folkehelsen. Hvor er ekstrasendingene om den havarerte fornuften?

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!